Η αδειοδότηση των πτηνοτροφικών μονάδων δίνει ώθηση στον κλάδο – Σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα για την πρωτογενή παραγωγή

09 May 2023

Η αδειοδότηση των πτηνοτροφικών μονάδων  δίνει ώθηση στον κλάδο – Σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα για την πρωτογενή παραγωγή

O πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) Θάνος Αγγελάκης μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την άποψή του πως ο κλάδος της πτηνοτροφίας έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που προέκυψαν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ήδη βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και αισιόδοξες προοπτικές.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελάκης είπε: «Το πρόσφατο παρελθόν, που χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, μας έχει μάθει να μην κάνουμε μακρόπνοα σχέδια, αλλά θέλουμε και οφείλουμε να παραμένουμε αισιόδοξοι και θετικοί – οι τάσεις άλλωστε δείχνουν ότι το ελληνικό κοτόπουλο τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει την ανάπτυξη που του αξίζει, τόσο στην εγχώρια όσο και την παγκόσμια αγορά, χάρη στην κορυφαία τεχνογνωσία μας και τις εξαιρετικές συνθήκες παραγωγής, που διασφαλίζουν κορυφαία ποιότητα και διατροφική αξία. ... Ευελπιστούμε σύντομα να επιλυθούν – όπως συνέβη και με τις αδειοδοτήσεις των πτηνοτροφικών μονάδων – καίρια ζητήματα που βαραίνουν τον κλάδο και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς και ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής».

Σχετικά με την αδειοδότηση των πτηνοτροφικών μονάδων ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη λύση που εντέλει δόθηκε σε ένα θέμα που ταλάνιζε εδώ και πολύ καιρό τον κλάδο. Χάρη στην τροπολογία του Ν. 4056/2012 εκατοντάδες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση χιλιάδες εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, εάν δεν ψηφιζόταν η συγκεκριμένη τροπολογία, η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα ήταν ανεπανόρθωτη, αφού η πλειονότητα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης που είχαν υποβάλλει -καθώς δεν θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)- και περίπου το 56% θα κινδύνευε να βρεθεί εκτός αγοράς. «Και συζητάμε για έναν κλάδο που καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας σε κοτόπουλο και συνεισφέρει συνολικά κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. … Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο θέμα των αδειοδοτήσεων μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα στις απαραίτητες επενδύσεις που θα εκσυγχρονίσουν τις μονάδες μας και θα ενισχύσουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα του κλάδου, πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές».

Παρ’ όλα αυτά, η αδειοδότηση έλυσε ένα βασικό πρόβλημα στην πτηνοτροφία, συνεχίζουν να υπάρχουν όμως σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτο το μέλλον της πτηνοτροφίας και γενικά της πρωτογενούς παραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΠ, το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να γίνει εξισορρόπηση του ΦΠΑ για τα ζωντανά κοτόπουλα στο 6% όπως ακριβώς ισχύει και για τις ζωοτροφές.  Όπως διευκρινίζει, το υπουργείο Οικονομικών ψήφισε την τροποποίηση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες ζωοτροφής (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια κ.λπ.) από το 13% στο 6%. Συνεπώς, οι παραγωγοί αγοράζουν τις ζωοτροφές που χρειάζονται για την εκτροφή των πτηνών με 6% ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή τα ζωντανά κοτόπουλα που πωλούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν ΦΠΑ 13%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πιστωτικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και χρεωστικό ΦΠΑ στους παραγωγούς.

«Δημιουργούνται, λοιπόν, δυσβάσταχτα προβλήματα ρευστότητας στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μέχρι να αποδοθεί ο ΦΠΑ από την εφορία, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται και οι παραγωγοί. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως ΕΔΟΠ είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ για τα ζωντανά κοπάδια που εμπίπτουν σε καθεστώς συμβολαιακής κτηνοτροφίας / πτηνοτροφίας στο 6%, ώστε να επιτευχθεί εξισορρόπηση εισροών - εκροών ΦΠΑ: ένα αίτημα που δεν δημιουργεί απολύτως καμία δημοσιονομική επιβάρυνση στο κράτος» επισημαίνει ο κ. Αγγελάκης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Αγγελάκης «δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο) η δημιουργία νέων πτηνοτροφικών θαλάμων, η οποία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πρωτογενούς παραγωγής. Παρ' όλο που επί Μ. Βορίδη, έπειτα από σχετικό αίτημα της ΕΔΟΠ, είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο οι επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων πτηνοτροφικών θαλάμων, διαπιστώσαμε ότι έχουν αφαιρεθεί από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δημιουργεί ανάχωμα στην ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ τόνισε πως όλα τα ζητήματα έχουν ήδη τεθεί από την στην υπάρχουσα κυβέρνηση και θα τεθούν ξανά μόλις συσταθεί η νέα κυβέρνηση. «Ιδανικά τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να επιλύονται άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία χωρίς τη δική μας παρέμβαση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί πραγματικότητα».

09 May 2023
Banner