Βαλάντης Μπιτόπουλος: Αντέξαμε την αφαίμαξη του κρεοπώλη, τώρα απαιτούμε οικονομική στήριξη για να επιβιώσουμε

28 March 2023

Βαλάντης Μπιτόπουλος: Αντέξαμε την αφαίμαξη του κρεοπώλη, τώρα απαιτούμε οικονομική στήριξη για να επιβιώσουμε

Related Articles

Το Meat News φιλοξενεί το νέο πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Πιερίας, Βαλάντη Μπιτόπουλο. Ο κ. Μπιτόπουλος προέρχεται από παραδοσιακή οικογένεια κρεοπωλών, από το 1979 και συνεχίζει μέχρι σήμερα μαζί με τον αδελφό του. Φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στο επάγγελμα του κρεοπώλη, να εμψυχώσει και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους αλλά και να διεκδικήσει όσα δικαιούνται από το κράτος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Λόλα Σκαλτσά. Δημοσιεύθηκε στο Meat News Νο 113, Μάρτιος 2023

Meat News: Κύριε Μπιτόπουλε έχετε εκλεγεί πρόσφατα πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών στον νομό Πιερίας. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά ή είχατε πάντα ενδιαφέρον για τον συνδικαλισμό στον χώρο σας;

Β. Μπιτόπουλος: Σας ευχαριστώ πολύ, αρχικά, για το βήμα που μου δίνετε. Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετά χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά του κλάδου μας. Πρώτα ως γραμματέας του σωματείου Κατερίνης, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. και στην Ομοσπονδία. Στην ΠΟΚΚ, είχα πάρει μέρος και στις εκλογές του 25μελούς και είχα εκλεγεί κι εκεί, στην τελευταία θητεία του εκλιπόντα Σταύρου Πέρρου. Θα μπορούσα να είμαι ακόμα πιο ενεργός αλλά τα επαγγελματικά μου καθώς και η έλλειψη χρόνου δεν μου το επέτρεψαν. Τώρα πια έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να υπηρετήσω το Σωματείο Πιερίας κι από την θέση του προέδρου. Ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών.

Meat News: Ποια κατάσταση αντιμετωπίσατε στον κλάδο, όπως αναλάβατε πρόεδρος; Ποια σημεία ήταν εκείνα που έπρεπε να «τρέξετε», να επιληφθείτε περισσότερο;

Β. Μπιτόπουλος: Δυστυχώς ο κλάδος έχει φθαρεί αρκετά. Πολλοί συνάδελφοι κρεοπώλες έχουν απογοητευτεί από την κατάσταση. Έχουν χάσει κάπως την πίστη στο επάγγελμα. Αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο μου «πρέπει». Να διεγείρω τον συνάδελφο ότι είμαστε εδώ ως σωματείο να τον στηρίξουμε. Ότι είμαστε δυνατοί κι ότι ενωμένοι μόνο μπορούμε να κρατήσουμε το επάγγελμα μας ψηλά.

Meat News: Πιστεύετε πως το επάγγελμα του κρεοπώλη έχει μέλλον στη χώρα μας και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα;

Β. Μπιτόπουλος: Φυσικά και έχει μέλλον! Οποιαδήποτε κατάσταση και να επέλθει στη χώρα, τα κρεοπωλεία πάντα θα υπάρχουν. Πάντα θα είναι ανοιχτά και πάντα θα δίνουν ένα μεροκάματο. Το θέμα είναι να υπάρχει μια μεγαλύτερη σταθερότητα, να έχουμε περισσότερες καλές μέρες στη δουλειά. Να σταματήσουν να ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα από τον κρεοπώλη. Για να αντέξουμε να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά και βιώσιμα.

Να σταματήσει πια ο κλάδος μας να είναι το πειραματόζωο της εκάστοτε κυβέρνησης και να μας αναγκάζουν σε έξοδα δυσβάσταχτα. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να συμμορφωθούμε με τους νόμους, αλλά επιδοτήστε μας για να πάρουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θέλουμε την πολιτική Αρχή δίπλα μας, όχι απέναντί μας.

Meat News: Έχετε παρατηρήσει κάποια διαφορετική συμπεριφορά στους καταναλωτές τον τελευταίο χρόνο, από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί οι τιμές και η ακρίβεια βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο; Αγοράζουν λιγότερα, πιο οικονομικά;

Β. Μπιτόπουλος: Πιστεύω πως ο κόσμος σιγά-σιγά γυρίζει πάλι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία. Έκανε τον κύκλο του, δοκίμασε κι αλλού. Κάποιοι έψαξαν το φθηνό, αλλά κατάλαβαν έστω και με τον δύσκολο τρόπο (της ακρίβειας) ότι το καλό πληρώνεται και ότι μια απρόσωπη επιχείρηση δεν μπορεί να συγκριθεί με την εξυπηρέτηση και την ποιότητα ενός κρεοπωλείου της γειτονιάς. Σίγουρα δεν γίνονται σπατάλες και αγοράζουν τόσο-όσο, αλλά είναι εκεί, στα μαγαζιά μας. Κι αυτό είναι το σημαντικό.

Meat News: Υπάρχει στήριξη του κλάδου σας από το κράτος; Έχουμε για παράδειγμα το μέτρο του «καλαθιού» όπου ο καταναλωτής κατευθύνεται στα σούπερ μάρκετ.

Β. Μπιτόπουλος: Πιστεύω πως είμαστε μακράν ο πιο αδικημένος κλάδος στο ελεύθερο επάγγελμα. Τι να θυμηθώ… Ψυχόμενες κρεατομηχανές, ζυγαριές με ισοζύγιο και ταμπελάκια, σύνδεση της ζυγαριάς με τη ταμειακή μηχανή, ηλεκτρονική τιμολόγηση… Καταλαβαίνετε για τι κόστος μιλάμε; Καταλαβαίνετε σε τι έξοδα έβαλαν τα κρεοπωλεία τα τελευταία χρόνια; Με τι βίαιο τρόπο αλλάξαμε συνθήκες εργασίας; Όπως είπα και πιο πάνω επιδοτήστε μας και θα είμαστε τυπικοί. Αυτό που έγινε ήταν αφαίμαξη του κρεοπώλη. Αντέξαμε όμως. Είμαστε εδώ κι ελπίζουμε να μην έχουμε άλλες υποχρεωτικές και πολυέξοδες καινοτομίες.

Όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» και τη μη συμμετοχή των κρεοπωλείων σε αυτό το μέτρο, ήταν ακόμα ένα χτύπημα κάτω από τη μέση στον κλάδο μας. Γίνεται, όμως, μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι με το market pass, όπου μετά από πολύ αγώνα και πολλές φωνές της ΠΟΚΚ καταφέραμε και εντάξαμε τα παραδοσιακά κρεοπωλεία στο νέο αυτό μέτρο. Οπότε θα το πάρω σαν μια καλή, νέα αρχή στη σχέση κυβέρνησης και κρεοπωλείων.

Meat News: Ποια είναι η τάση σήμερα; Έχουν κλείσει κρεοπωλεία εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης - ενεργειακό, ακρίβεια, κόστη;

Β. Μπιτόπουλος: Έχουν κλείσει κρεοπωλεία. Όπως έχουν κλείσει κομμωτήρια, μαγαζιά με ρούχα ή μαγαζιά που ανήκουν στην εστίαση. Η ενεργειακή κρίση δεν κοιτάζει ομάδες και κλάδους. Μας έχει πλήξει όλους και προσπαθούμε να αντέξουμε με οικονομία και υπέρβαση προσωπικής εργασίας.

Meat News: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και που έχει άμεση σχέση με τον κλάδο σας; Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι και πόσο σας επηρεάζει;

Β. Μπιτόπουλος: Δυστυχώς τώρα μπαίνουμε σε μονοπάτια δύσκολα και δύσβατα. Η κτηνοτροφία πλήττεται κι αυτή με τις τροφές να έχουν φτάσει στα ύψη. Με το κόστος της ζωής να είναι βαρύ. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χαλάσει τους στάβλους τους, ενώ άλλοι τους κρατάνε μπαίνοντας «μέσα» οικονομικά, κάθε μέρα. Κι αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον, που δεν θα υπάρχει πλεόνασμα σε ζωντανά και οι τιμές τους θα είναι στα ύψη. Αυτό φοβάμαι ότι θα πλήξει πιο πολύ τον κλάδο μας, ακόμα περισσότερο κι από την ενεργειακή κρίση. Εάν δεν υπάρχουν ζώα κι αν τα χρυσοπληρώνουμε για να τα βάλουμε στα μαγαζιά μας, τότε ναι θα υπάρχει μέγα θέμα - και ανταγωνισμού και βιωσιμότητας.

Meat News: Οι παράνομες ελληνοποιήσεις σε τι ποσοστό υπάρχουν και τι αντίκρισμα έχουν στη δουλειά σας; Ποια μέτρα παίρνετε ως προεδρείο;

Β. Μπιτόπουλος: Οι παράνομες ελληνοποιήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και δυστυχώς θα υπάρχουν. Μεγάλα κεφάλια κάνουν κουμάντο εκεί. Ειδικά στα αμνοερίφια γίνεται ο κακός χαμός. Εκεί πρέπει να τρίξει τα δόντια το κράτος, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Να πιάσει το πρόβλημα από την κεφαλή και να το φτάσει στην ουρά. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, σε συνεργασία με τη διεύθυνση κτηνιατρικής, είναι να απαιτήσουμε ελέγχους στα σφαγεία, να τηρηθεί η ποιοτική ταξινόμηση, να βλέπουμε στον κωδικό του ζώου, τον κύκλο ζωής και να είμαστε τυπικοί με τα τιμολόγια και τα ταμπελάκια. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα θέλησης και διάθεσης από το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο. 

Meat News: Σας ενδιαφέρει η νέα τεχνολογία, επενδύετε σ’ αυτήν και με ποιον τρόπο;

Β. Μπιτόπουλος: Θέλοντας και μη, η ζωή εξελίσσεται. Έτσι και εμείς, στον κλάδο των κρεοπωλείων, ανεξάρτητα από το πόσο μοντέρνος ή παραδοσιακός κρεοπώλης θεωρείται κάποιος, είμαστε αναγκασμένοι να επενδύουμε στην τεχνολογία. Μπορεί να μην έχουμε όλοι μηχανήματα ζύμωσης και αυτόματα μηχανήματα κοπής, αλλά οι αυτόματες ζυγαριές με barcode και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Όσον αφορά τα σεμινάρια, νομίζω είναι μια ευκαιρία για δωρεάν μόρφωση για τον εκάστοτε κλάδο. Τι καλύτερο από μεγάλα σεμινάρια και εκθέσεις με όλο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στο πιάτο μας. Πραγματικά, θέλω να παρακινήσω τους συναδέλφους να ερεθίζουν το μυαλό τους και τις γνώσεις τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω στον κάθε ένα συνάδελφο ξεχωριστά να πιστέψει στο μαγαζί του. Να πιστέψει στο σωματείο που τον εκπροσωπεί. Γιατί κλάδος χωρίς φωνή και παρουσία είναι τελειωμένος, κατά την ταπεινή μου άποψη.

28 March 2023
Banner
Banner