Μεγάλο σκάνδαλο στη βιομηχανία κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο

06 April 2023

Μεγάλο σκάνδαλο στη βιομηχανία κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Related Articles

Ένα σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκλονίζοντας τη βιομηχανία κρέατος. Ειδικότερα ένας μεταποιητής, του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί, κατηγορείται για απάτη σε βάρος των καταναλωτών και της υγείας τους.

Με το θέμα ασχολείται επισταμένα η Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (NFCU) ο αναπληρωτής επικεφαλής της οποίας δήλωσε: «Η υπηρεσία μας διερευνά πώς ένας λιανοπωλητής του Ηνωμένου Βασιλείου προμήθευε προσυσκευασμένα κρέατα σε φέτες και ντελικατέσεν με ετικέτα “βρετανικά” όταν στην πραγματικότητα προέρχονται από τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Ο λιανοπωλητής ειδοποιήθηκε την ίδια μέρα ότι λάβαμε μέτρα κατά της επιχείρησης τροφίμων που ήταν ύποπτη για την απάτη και αφαιρέσαμε αμέσως όλα τα προϊόντα από τα ράφια τους. Ο έμπορος λιανικής συνεχίζει να εργάζεται στενά και σε συνεργασία με την έρευνα της NFCU για να προχωρήσει η υπόθεση εναντίον του προμηθευτή. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας των τροφίμων αλλά πρόκειται για απάτη και άπτεται της Δικαιοσύνης. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν την παράβαση που έγινε στα τρόφιμα και ενεργούμε επειγόντως για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μεταποιητής δεν πληρούσε τους βασικούς κανόνες υγιεινής που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τους καταναλωτές. Το κρέας ξεπαγώθηκε στο δάπεδο του εργοστασίου, το σάπιο κρέας αναμείχθηκε με φρέσκο ​​κρέας και τα μουχλιασμένα ζαμπόν «πλύθηκαν». Σε τακτικούς ελέγχους, μάλιστα, που έκαναν οι υπηρεσίες όπως η FSA, οι υπάλληλοι της παράνομης εταιρείας έκρυβαν γρήγορα το κρέας σε φορτηγά για να εξασφαλίσουν ότι οι επιθεωρητές δεν θα το έβλεπαν ποτέ.

Το κρέας από τον εν λόγω κατασκευαστή έφτασε σε προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Co-Op, η Asda, Marks & Spencer και Morrisons.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ερωτήματα αλλά και ανησυχία σε αρμόδιους φορείς και καταναλωτές σχετικά με το εάν τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν ξανά. Σε δήλωσή του το Chartered Institute of Environmental Health (CIEH) ανέφερε ότι «...αυτή η έρευνα δείχνει μια μάλλον ανησυχητική τάση στις παράνομες εισαγωγές προϊόντων διατροφής καθώς και παραπλανητικών ετικετών τροφίμων που μπαίνουν στην αλυσίδα εφοδιασμού μας.  Δεδομένης της πρόσφατης έκρηξης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων αλλά και με το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου να είναι ακόμα νωπό στις μνήμες πολλών, το CIEH ανησυχεί ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες, αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι οι παθογένειες εξακολουθούν να υφίστανται».

Η ανεξάρτητη σύμβουλος περιβαλλοντικής υγείας Helen Buckingham πρόσθεσε πως «…είναι τα πρώτα στάδια αυτής της έρευνας και είναι σημαντικό να μην προχωρήσουμε σε συμπεράσματα πριν από τα γεγονότα. Ωστόσο, λόγω μιας πρόσφατης αύξησης της παραβατικότητας στη διαχείριση των τροφίμων τον τελευταίο καιρό, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε συγκρίσεις με το σκάνδαλο “Horsegate” πριν από δέκα χρόνια και τα πρωτοσέλιδα του αφθώδους πυρετού δέκα χρόνια πριν από αυτό. Το "Horsegate" αναφέρεται στο σκάνδαλο με μολυσμένο κρέας αλόγου, ένα σκάνδαλο το 2013 όπου τα προϊόντα κρέατος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν να περιέχουν αδήλωτο κρέας αλόγου, μερικές φορές έως και 100%».

06 April 2023
Banner