Η προστασία της πρωτογενούς παραγωγής έναντι της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

31 January 2023

Η προστασία της πρωτογενούς παραγωγής έναντι της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 30 Ιανουαρίου και αφού ενημερώθηκαν από τη σουηδική προεδρία σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της αντάλλαξαν απόψεις για ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, οι υπουργοί συζήτησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματος, την ανάγκη στρατηγικής προσέγγισης για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε. υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τον αντίκτυπο των γεωργικών εισαγωγών από την Ουκρανία στις αγορές της ΕΕ. Επιπλέον, οι υπουργοί συζήτησαν την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις μεταφορές ζώων και την οδηγία του Συμβουλίου για το μέλι.

Ο Peter Kullgren, ο Σουηδός υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων στην τοποθέτησή του, ανέφερε: «Ενώ οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διατήρησε τις τιμές της ενέργειας και των εισροών σε υψηλά επίπεδα, αποδυναμώνοντας την κερδοφορία των παραγωγών και οδηγώντας σε υψηλές τιμές τα προϊόντα. … Οι υπουργοί αναγνώρισαν την πίεση στους παραγωγούς της Ε.Ε. και συζήτησαν πιθανά μέτρα στήριξης για να βοηθήσουν τον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε. και να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάγκης ενεργοποίησης του γεωργικού αποθέματος».

Παρών στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας ήταν και ο κ. Γεωργαντάς ο οποίες μίλησε για την ανάγκη να λάβει η Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση άμβλυνση των προκλήσεων που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργειακή και κλιματική κρίση καθώς και στον υψηλό πληθωρισμό και στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει προκειμένου να αποτραπεί μακροπρόθεσμη ζημιά στον αγροτικό μας τομέα και στην επισιτιστική ασφάλεια  της Ε.Ε.

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για την αύξηση του συνολικού κόστους εισροών στον γεωργικό τομέα η οποία έχει δημιουργήσει μια  άνευ προηγουμένου πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει, επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα υλοποίησης επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Σύμφωνα με δεδομένα και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η συγκεντρωτική πραγματική αξία του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2021-2027 θα μειωθεί κατά 21,95% σε σχέση με το 2020 και κατά 34,12% κατά το έτος 2027 σε σχέση με το 2020».

Στη συνέχεια, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λέγοντας πως: «Τα μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα και καινοτόμα, συγκρίσιμα, με εκείνα που προτείνει η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως απάντηση στις ευρύτερες εξελίξεις. Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής.

Την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για την καλή μεταχείριση και προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά, ενώ τόνισε πως για την αναθεώρηση πρέπει να ληφθούν υπόψη η χρήση νέων τεχνολογιών, τα επιστημονικά δεδομένα και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κρατών, όπως η Ελλάδα, με νησιά που παρουσιάζουν έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την αναθεώρηση της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών και ειδικότερα σε σχέση με τις γεωργικές πτυχές της, ο ΥΠΑΑΤ αφού εξέφρασε την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, υποστήριξε την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών κλάδων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και εύλογα όρια.

31 January 2023
Banner