Άνοιξε ο δρόμος για το καλλιεργημένο κρέας
Related Articles
Κοτόπουλο κυτταροκαλλιέργειας με άδεια από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ μοιράστηκε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, No 110 (Δεκέμβριος 2022). Γράφει η Λόλα Σκαλτσά
Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στην Αίγυπτο, έκανε το ντεμπούτο του το καλλιεργημένο κρέας κοτόπουλου, αφού σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες της διάσκεψης. Δεν προέρχεται από κοτόπουλο που ανατράφηκε σε φάρμα, αλλά σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Αμερικής. Έχει ακριβώς τη γεύση του κοτόπουλου και η «κατασκευή» του βασίζεται σε ένα κύτταρο κοτόπουλου, ενώ σύντομα θα υπάρχει κάτι ανάλογο σε βοδινό, χοιρινό και ψάρι, σε αυτή την προσπάθεια μαζικής παραγωγής βρώσιμης σάρκας, χωρίς προϋποθέσεις σφαγής.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε πρόσφατα πως για πρώτη φορά ενέκρινε ένα προϊόν κρέατος που έχει αναπτυχθεί από ζωικά κύτταρα και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Στην ουσία, βέβαια, δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία έγκρισης κυκλοφορίας του παρασκευάσματος, απλώς ο Οργανισμός συμφώνησε με τα πρωτόκολλα ασφάλειας της Upside σχετικά με τα προϊόντα της, πριν αυτά διατεθούν στην αγορά. Ωστόσο, είναι ένα ιστορικό ορόσημο για τις εταιρείες καλλιέργειας κρέατος που προσπαθούν να κλιμακώσουν την παραγωγή τους. Πράγματι, η πρόοδος σε όλο τον κόσμο ήταν πιο αργή από ό,τι θα ήθελαν οι επιχειρηματίες τροφίμων. Η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε προϊόντα καλλιέργειας κρέατος προς πώληση με την Eat Just να είναι η πρώτη και πραγματικά μοναδική εταιρεία που πούλησε στη χώρα το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
«Ο κόσμος βιώνει μια επισιτιστική επανάσταση και ο FDA έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την καινοτομία στον εφοδιασμό τροφίμων», δήλωσε ο επίτροπος του FDA Robert M. Califf και η Susan Mayne, διευθύντρια του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του FDA, σε δήλωσή τους. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανακοίνωση του FDA», ανέφερε ο David Kay, διευθυντής Επικοινωνίας της Upside. «Αυτό το ιστορικό βήμα ανοίγει το δρόμο για την πορεία του προϊόντος προς την αγορά».
Παρ’ όλα αυτά, η έγκριση που δόθηκε από τον FDA, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ισχύει μόνο για τα προϊόντα Upside, αν και ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν τρόφιμα καλλιεργημένων ζωικών κυττάρων. Η Upside, εντούτοις, δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο για το πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά το προϊόν της, αλλά στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας».
Η Upside Foods είναι η εταιρεία που παρασκευάζει κυτταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο συλλέγοντας κύτταρα από ζωντανά ζώα και χρησιμοποιώντας τα κύτταρα για την καλλιέργεια κρέατος σε ειδικές δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Θα μπορέσει να προωθήσει τα προϊόντα της στην αγορά αμέσως μόλις ελεγχθεί από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και το FDA ρυθμίζουν από κοινού το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας, στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2019 μεταξύ των δύο οργανισμών. Το USDA έχει αναλάβει να επιβλέπει την επεξεργασία και την επισήμανση των προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται σε κύτταρα.
«Το καλλιεργημένο κρέας δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην αγορά των ΗΠΑ από ό,τι είναι σήμερα», είπε η Uma Valeti, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Upside, διαδικτυακό αμερικανικό Μέσο. «Αυτή η ιστορική ανακοίνωση από τον FDA είναι το θεμελιώδες βήμα στη ρυθμιστική διαδικασία. Στη συνέχεια, θα συνεργαστούμε με το USDA για να λάβουμε επιχορήγηση επιθεώρησης για το Κέντρο Μηχανικής, Παραγωγής και Καινοτομίας (EPIC) και να εγκρίνουμε την ετικέτα μας. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εμπορική παραγωγή και τις πωλήσεις του καλλιεργημένου φιλέτου κοτόπουλου».
Να σημειώσουμε πως η Upside Foods (Μemphis Meats) έχει κατοχυρώσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο επιχορήγησης της τάξης των 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία που εδρεύει στο Μπέρκλεϊ και παράγει καλλιεργημένα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Series C, χαρακτηριζόμενη ως «η μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο μέχρι σήμερα».