Νέες αντιδράσεις από Ολλανδούς κτηνοτρόφους, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξαγορά των εκμεταλλεύσεών τους
Related Articles
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο για εξαγορά 2.000 έως 3.000 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με στόχους της που αφορούν τη μείωση του αζώτου.
Σύμφωνα με τον The Guardian, η υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων της χώρας Christianne van der Wal, δήλωσε στους αγρότες θα προσφερθεί περισσότερο από το 100% της αξίας των εκμεταλλεύσεών τους, πρόγραμμα το οποίο θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο, εάν αποτύχει η εθελοντική αποχώρηση των κτηνοτρόφων. Το πρόγραμμα θα στοιχίσει περίπου 25 δισ. ευρώ.
Η εθελοντική αποχώρηση των αγροτών επιβάλλει να μετακινήσουν τις δραστηριότητες σε μια λιγότερο ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή ή να στραφούν σε μια διαφορετική επιχείρηση. Ενώ σε ένα αυστηρό τελεσίγραφο προς τους αγρότες, η υπουργός Christianne van der Wal προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει καλύτερη προσφορά».
Τα σχέδια για μείωση στο μισό της παραγωγής αζώτου της χώρας έως το 2030 πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες πριν από λίγους μήνες, με τους αγρότες να αποκλείουν τα κέντρα διανομής σούπερ μάρκετ με τρακτέρ και να καταλαμβάνουν λιμάνια κι αεροδρόμια, ενώ συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους Ολλανδούς αγρότες δήλωσαν και πολλοί Ευρωπαίοι αγρότες.
Τις διαμαρτυρίες ακολούθησε η παραίτηση του Ολλανδού υπουργού Γεωργίας Henk Staghouwer, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως «δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μείωση αζώτου».
Η τελευταία, μάλιστα, ανακοίνωση για αναγκαστική εξαγορά των κτηνοτροφικών μονάδων από το κράτος, έχει πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να απομακρύνει τους αγρότες από τους δρόμους.
Τα σχέδια για τη μείωση των λιπασμάτων και των απορροών αζώτου που σχετίζονται με τα ζώα ήρθαν μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες της Ε.Ε. όπου αποφάνθηκαν πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την «κρίση του αζώτου». Η κυβέρνηση απάντησε με σχέδια για μείωση του αριθμού των ζώων κατά 25% και μια σειρά επιπλέον μέτρων, όπως την απαγόρευση διαφημίσεως κρέατος σε δημόσιους χώρους.
Να θυμίσουμε πως η Ολλανδία είναι ένα από τα πιο εντατικά καλλιεργούμενα μέρη της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο καθώς και σημαντικός εξαγωγέας βοείου κρέατος.
Μιλώντας στο Beef Central ο ειδικός στον τομέα των γεωργικών δημοσίων σχέσεων με έδρα τη Σκωτία, Τζορτζ Λιόν, είπε ότι είναι δυνατόν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση της Ολλανδίας. Η Ιρλανδία στοχεύει σε μείωση κατά 25% στις εκπομπές των ζώων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει εντονη συζήτηση σχετικά με το εάν τα ζώα θα πρέπει να θανατωθούν. Σύμφωνα με τον κ. Λιόν, η Ευρώπη προσπαθεί ξεκάθαρα να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο με την εφαρμογή της νομοθεσία της. Περιέγραψε μια «ιδεολογική μάχη» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης ώστε να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τις στρατηγικές για το κλίμα. «Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων των ζώων ενώ παράγουν περισσότερα τρόφιμα. Αυτό θα το επιτύχουν μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας», είπε.
Το σχέδιο εξαγοράς αγροκτημάτων είναι πιθανό να προσθέσει περαιτέρω οργή και νέα ώθηση σε μια ήδη βίαιη εκστρατεία διαμαρτυριών αγροτών σε όλη την Ολλανδία. Εν τω μεταξύ, κύκλοι των αγροτών ισχυρίζονται πως σε αντίθεση με τα δρακόντεια μέτρα για τη γεωργία, στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν η κυβέρνηση είναι λιγότερο πιεστική και ακόμα λιγότερο αυστηρή με τις άδειες λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας De Telegraaf, το σύστημα αδειών που εξετάζεται για μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, αερομεταφορών και χάλυβα θα επανεκτιμηθεί μετά από 12 μήνες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πολλά ολλανδικά αγροκτήματα θα έχουν λάβει ειδοποίηση για να εγκαταλείψουν τη γη τους.