Εάν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να τους επαναεφεύρουμε
Related Articles
«Εάν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να τους επαναεφεύρουμε», είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς, μιλώντας για τον νέο ρόλο των συνεταιρισμών στον πρωτογενή τομέα σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.
Ο κ. Σατολιάς επεσήμανε ότι κύριος σκοπός των συνεταιρισμών είναι η εξυπηρέτηση των μελών τους και των συμφερόντων τους καθώς και της ισόρροπης ανάπτυξης της κοινωνίας, κάτι που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού η τριπλή κρίση (οικονομική, πανδημίας και ενεργειακή) έφερε εσπευσμένα στο προσκήνιο τρεις σημαντικές αξίες που υπηρετούν οι συνεταιρισμοί:
-Κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του χωρίς την βοήθεια της Ομάδας.
-Είναι σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα στη χώρα γιατί συμβάλει με 4% συμμετοχή στο ΑΕΠ και 12% στην απασχόληση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στα 6 δισ. ευρώ και το εμπορικό ισοζύγιο έγινε θετικό για πρώτη φορά το 2021 με 120 εκατ. ευρώ περίπου πλεόνασμα και συνεχίζει να εξελίσσεται ο τομέας με καλές προοπτικές, κυρίως λόγω των εξαιρετικών προϊόντων μας, που ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
-Η τοπική παραγωγή γίνεται ασπίδα ισόρροπης ανάπτυξης και κρίσιμος παράγοντας για την διατροφική ασφάλεια.
Μιλώντας διεξοδικότερα για το ρόλο της ΕΘΕΑΣ, ο κ. Σατολιάς επεσήμανε ότι οι συνεταιρισμοί που την αποτελούν είναι βιώσιμες παραγωγικές και οικονομικές οντότητες με αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο ταυτόχρονα και εξήγησε πως η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί κάθε οικονομικό και αναπτυξιακό κίνητρο προς όφελος των συνεταιρισμών και των παραγωγών, διεκδικώντας ρόλο παρεμβατικό υπέρ των συμφερόντων τους.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι στην Ευρώπη μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των παραγομένων προϊόντων, ενώ στη χώρα μας το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%. Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 6,8%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25% και σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 55%.
Μόνο εάν υπάρξει ενίσχυση του συνεργατισμού, ώστε μέσω αυτού να διακινούνται περισσότερα προϊόντα και αν παράλληλα ενισχυθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε μπορεί να γίνει εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την ποσότητα των παραγομένων προϊόντων, τότε θα απαλλαγούν από το άγχος και την αβεβαιότητα οι Έλληνες αγρότες, επισήμανε ο υπουργός.
Όσον αφορά στο μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, που είναι ο κατακερματισμένος κλήρος, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τρεις τρόπους: Τα συνεργατικά σχήματα, τους αναδασμούς, οι οποίοι όμως είναι χρονοβόροι και, τέλος, τα κίνητρα που θα παράσχει το ΥΠΑΑΤ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά όμορων αγροτεμαχίων.