Γ. Γεωργαντάς στην 29η Agrotica: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κίνητρα για νέους αγρότες

21 October 2022

Γ. Γεωργαντάς στην 29η Agrotica: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κίνητρα για νέους αγρότες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, εγκαινίασε στις 20/9/22 στη Θεσσαλονίκη την 29η Έκθεση Agrotica η οποία επέστρεψε μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας με περισσότερους από 1.650 εκθέτες, από 49 χώρες.

Ο υπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως η αγροτική παραγωγή διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό (76%) την επισιτιστική επάρκεια, ενώ τόνισε πως η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά, αν και υπάρχει θέμα αύξησης τιμών το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει –στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας– μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Αναλυτικά, ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Αναπτύσσουμε πολιτικές που κινούνται σε δύο άξονες: Από τη μια με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και από την άλλη υλοποιούμε έναν εθνικό στρατηγικό σχέδιο- πάντα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ- που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα και του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο η Ε.Ε. ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα».

Για την αντιμετώπιση των εγγενών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, ο  υπουργός ανέφερε σημεία που μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα, όπως:

  • Αυξημένο κόστος παραγωγής
  • Μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας,
  • Συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών,
  • Εποχικότητα των προϊόντων μας,
  • Επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές,
  • Υψηλό μεταφορικό κόστος,
  • Διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα
  • Περιορισμένης έκταση αγροτική εκπαίδευση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ
  • Χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή
  • Ηλικιακή γήρανση του παραγωγικού δυναμικού

Ο ΥΠΠΑΤ, αναφερόμενος στις ευρύτερες καταναλωτικές τάσεις αλλά και στα κίνητρα που δίνονται για να επιλέξει ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή, είπε:

«Τα δεδομένα όμως αλλάζουν και στην κοινωνία οι καταναλωτικές τάσεις της οποίας μεταβάλλονται. Οι καταναλωτές αποδίδουν πλέον ιδιαίτερη σημασία στην πηγή προέλευσης των προϊόντων τους – γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στην ιχνηλασιμότητα, διαδικασία που προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα από παράνομες ελληνοποιήσεις - ενώ δίνει προτεραιότητα και στα υγιεινά προϊόντα. Η νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής».

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για μέτρα και προτάσεις με σκοπό την αναβάθμιση της παραγωγής, όπως:

«Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα από τα προγράμματα Νέων Αγροτών. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί, ύψους 525 εκατ. ευρώ με ενίσχυση έως και 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Την τάση για όλο και πιο υγιεινά τρόφιμα την καλύπτουμε με την προκήρυξη του προγράμματος βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα μαμούθ, που εκτός των άλλων είναι διευρυμένο και σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη μελισσοκομία, τομείς που η χώρα μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου, με έναν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τη φυσιογνωμία της ελληνικής παράδοσης και να σπάσουμε δεσμούς που χρόνια έχει ο αστικός πληθυσμός με τη γενέθλια γη του. Και ο τρόπος αυτός είναι τα συνεργατικά σχήματα.

Η συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, δίνει τη δυνατότητα:

-να μειωθεί το κόστος παραγωγής,

-να πετύχουν καλύτερες τιμές με τη συγκέντρωση των προϊόντων,

- να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο κοινοτικά προγράμματα

- να κάνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια,

- να κάνουν καλύτερη έρευνα αγοράς για την εύρεση μικρότερης τιμής στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Παράλληλα με τα συνεργατικά σχήματα υποστηρίζουμε με ανάλογα μέτρα και τη συμβολαιακή γεωργία, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνονται ανάλογα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για τη συνένωση δυνάμεων στην παραγωγική βάση της χώρας, ο κ. Γεωργαντάς απαρίθμησε:

  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
  • Φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
  • Ψηφίστηκε νέος συνεταιριστικός νόμος
  • Διαμορφώθηκε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Στα παραπάνω μέτρα και προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου αλλά και των σχολαζουσών αγροτικών εκτάσεων, μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτείται η αγορά όμορων εκτάσεων σε ποσοστό έως και 50%.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την έλλειψη εργατών γης και τις προσπάθειες για νομοθετικές διευκολύνσεις και διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, αλλά αναφέρθηκε και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα αναμορφωμένα 6 Δημόσια ΙΕΚ. Τόνισε τον ρόλο του ΕΛΓΑ στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και δεν παρέλειψε να πει πως από την αρχή του 2021 έως σήμερα καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις 489,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μειώθηκε ο χρόνο εξόφλησης των αποζημιώσεων στο ήμισυ, ενώ δόθηκαν προκαταβολές σε ποσοστό έως και 60%, καθώς και αποζημιώσεις σε προανθικό στάδιο που ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προέβλεπε. Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Και αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς οι παραγωγοί πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς. Στόχος  είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής στήριξη των παραγωγών.

Για τις οικονομικές ενισχύσεις είπε διεξοδικά: «Πετύχαμε τη μεταφορά της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό νέφος. Οι πληρωμές των ενωσιακών  ενισχύσεων προς τους αγρότες γίνονται με ταχύτητα, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο μέσω του gov.gr. Ήδη, πληρώσαμε, εγκαίρως, προκαταβολές βασικής ενίσχυσης που φθάνουν στα 657,3 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

  • Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, προχωρήσαμε σε επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αγροτικών οχημάτων.
  • Μειώσαμε οριστικά τον ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές.
  • Απαλλάξαμε και για  το 2022 από το τέλος επιτηδεύματος τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους παράκτιους αλιείς.
  • Δίνουμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων.
  • Έχοντας ήδη στηρίξει την κτηνοτροφία με 50 εκατ., ενισχύουμε με επιπλέον 89 εκατ. τους  κτηνοτρόφους μας για αγορά ζωοτροφών
  • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιδότησης 75.000 αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών».

Μιλώντας για τις υποδομές, ο κ. Γεωργαντάς  είπε πως το «Ύδωρ 2.0» βρίσκεται υπό εξέλιξη, το οποίο μέσω ΣΔΙΤ και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιήσει έργα ύψους 1,8 δισ ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα, λειτουργικού κόστους 4,5 δις. ευρώ. Παράλληλα μέσω του ΠΑΑ προχωρούν έργα 114 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία και 40 εκατ. ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα.

Ο υπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας μέσω προγραμμάτων που έχουν υπογραφεί, όπως η πρόσκληση LEADER για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών και Ομάδων Τοπικής Δράσης με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης €236 εκ. και τόνισε πως «...θέλοντας να στηρίξουμε περαιτέρω τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, έχουμε αναπτύξει μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με τη συνεργασία επτά τραπεζών, δανειακό πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων στον συγκεκριμένο τομέα. Ενώ χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, δαπάνες έως 25.000 ευρώ και χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις».

21 October 2022
Banner
Banner