ΠΕΤΕΤ: Υπόμνημα για ενίσχυση του ΕΦΕΤ με εξειδικευμένο προσωπικό

24 March 2022

ΠΕΤΕΤ: Υπόμνημα για ενίσχυση του ΕΦΕΤ με εξειδικευμένο προσωπικό

Την ενίσχυση του ΕΦΕΤ σε εξειδικευμένο προσωπικό ζητά με υπόμνημά της η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ).

Το υπόμνημα, που απευθύνεται στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και κοινοποιείται στη Διοίκηση του ΕΦΕΤ, όπως και στον Σύλλογο Εργαζομένων του Φορέα, υπογραμμίζει ότι «η πρόσληψη Τεχνολόγων τροφίμων για την ενίσχυση του ΕΦΕΤ είναι στρατηγικής σημασίας επένδυση, καθώς η άριστη επιστημονική τους κατάρτιση, αποτελεί εχέγγυο διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή, επίσης συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μέσω της υποστήριξης ενός από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της πατρίδας μας».

Σύμφωνα με την ΠΕΤΕΤ, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στον ΕΦΕΤ 15 Τεχνολόγοι τροφίμων ΤΕ και αδιευκρίνιστος αριθμός Επιστημόνων τροφίμων ΠΕ («καθώς επισήμως δεν υπάρχει η ειδικότητα, καλύπτεται δε κάτω από το αναχρονιστικό και ακατάλληλο για τον ΕΦΕΤ τίτλο, ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΠΕ, αγνοώντας τα πανεπιστημιακά τμήματα επιστήμης, τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής τα οποία δεν σχετίζονται με γεωπονικές σχολές και καθιστώντας παρίες πτυχιούχους ανωτάτων σχολών επειδή δεν ανήκουν στη συντεχνία του ΓΕΩΤΕΕ»).

Ο αριθμός των Τεχνολόγων Τροφίμων που υπηρετούν στον ΕΦΕΤ είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του, λέει η ΠΕΤΕΤ, και θεωρεί αναγκαία την άμεση προκήρυξη και πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού, ζητώντας:

* 15 νέες θέσεις Τεχνολόγων τροφίμων ΤΕ και

* αφού διαχωριστεί σαφώς η ειδικότητα Επιστήμης τροφίμων ΠΕ ως αυτόνομη από το Γεωπονικό  πτυχίο, κατόπιν να προκηρυχτούν ανάλογες θέσεις πτυχιούχων Επιστήμης Τροφίμων.

Στο υπόμνημα (δείτε το εδώ ολόκληρο), η ΠΕΤΕΤ σημειώνει ότι «στόχος και αποστολή του ΕΦΕΤ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, η υποστήριξη των καταναλωτών και η αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σε θέματα ασφάλειας και διατροφικής αξίας των τροφίμων. Δυστυχώς η ίδρυση του δεν συνοδεύτηκε από την διακοπή λειτουργίας ή τουλάχιστον τον περιορισμό των αναρίθμητων υπηρεσιών που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τον έλεγχο τροφίμων. Ως αποτέλεσμα της ανωτέρω ατολμίας αλλά και των συντεχνιακών παρεμβάσεων, ο ΕΦΕΤ, δεν αναπτύχθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε και παρέμεινε υπό-στελεχωμένος. Ο ΕΦΕΤ θα έπρεπε να μετατραπεί σε Ενιαία Αρχή για τα Τρόφιμα, ανεξάρτητη, που να σχεδιάζει και να συντονίζει όλα τα θέματα των τροφίμων, χωρίς επικαλύψεις, γκρίζες ζώνες, με ομοιομορφία στους ελέγχους και με αίσθημα δικαίου στους ελεγχόμενους.

Όσον αφορά το προσωπικό, στον αρχικό Οργανισμό του ΕΦΕΤ (Π.Δ. 223/2000) προβλέπονταν 551 θέσεις προσωπικού, με το Π.Δ. 71/2018 οι θέσεις προσωπικού μειώθηκαν σε 488.Στην πράξη τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς σήμερα υπηρετούν πραγματικά περίπου 230.Είναι προφανές ότι υποστελεχωμένος ΕΦΕΤ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στην Ελληνική κοινωνία που επιτάσσει ο σκοπός ίδρυσης του».

24 March 2022
Banner