Κρίσιμη η κατάσταση στην αγορά χοιρινού κρέατος πανευρωπαϊκά

07 October 2021

Κρίσιμη η κατάσταση στην αγορά χοιρινού κρέατος πανευρωπαϊκά

Ειδική ενημέρωση για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού κρέατος θα δεχθούν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στη συνεδρίαση του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Οκτωβρίου.

Η βελγική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει για το θέμα αυτό, όμως θα έχει και την δηλωμένη υποστήριξη πολλών κρατών μελών που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Σύμφωνα με όσα σκοπεύει να αναφέρει η βελγική αντιπροσωπεία, η κατάσταση για την αγορά χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη είναι κρίσιμη. Πιο συγκεκριμένα:

Τα περιθώρια κερδοφορίας στον κλάδο ήταν, τα τελευταία χρόνια, τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Αφενός, οι ευρωπαϊκές τιμές για τα σφάγια χοίρων είναι επί του παρόντος ακόμη και 7,2% χαμηλότερες από πέρυσι, που όμως ήταν ήδη πολύ χαμηλά λόγω των εστιών αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) αλλά και λόγω της διατάραξης που επέφεραν στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην κατανάλωση τα μέτρα περιορισμού της Covid-19. Από την άλλη πλευρά, το κόστος παραγωγής χοιρινού κρέατος, ιδίως η τιμή των ζωοτροφών, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας.

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος είναι χαμηλές σε πολλά κράτη μέλη λόγω πολλαπλών παραγόντων:

• Η παραγωγή σε όλη την Ε.Ε. αυξήθηκε, τη στιγμή που η κατανάλωση έχει διαταραχθεί λόγω των επιπτώσεων της Covid-19 στην εκτός οικίας κατανάλωση.

• Μειώθηκε η κινεζική ζήτηση. Οι εξαγωγές στην Κίνα έχουν μειωθεί, το μερίδιο αγοράς συμπληρώνεται από άλλες παραγωγικές περιοχές και η κινεζική παραγωγή χοίρων αρχίζει να διευρύνεται.

• Ορισμένες χώρες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και έχουν ή είχαν κρούσματα ΑΠΧ (όπως το Βέλγιο και η Γερμανία), δεν μπορούν να εξαγάγουν χοιρινό κρέας σε πολλούς ασιατικούς προορισμούς, ιδίως στην Κίνα. Αυτό προσθέτει επιπλέον πίεση όχι μόνο στην δική τους αγορά αλλά και στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Οι τιμές είναι χαμηλές, ειδικά στις χώρες που εξακολουθούν να υφίστανται εμπορικά εμπάργκο και σε εκείνες που είναι οικονομίες μικρής κλίμακας. Ακόμη και το Βέλγιο –που έχει επισήμως ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ως απαλλαγμένο από ΑΠΧ από τα τέλη του περασμένου έτους–, δεν μπορεί να εξαγάγει στην Κίνα ή αισθάνεται τις συνέπειες των εμπορικών εμπάργκο που έχουν επιβληθεί σε Γερμανία και Πολωνία, από τη στιγμή που ένα μέρος της παραγωγής μας δεν κατευθύνεται στις προαναφερόμενες χώρες.

• Οι παραγωγοί σε μικρότερα κράτη μέλη υποφέρουν από τον υπερκορεσμό στην εσωτερική αγορά χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. – ιδίως τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν επί μακρόν περιορισμούς σχετικούς με την ΑΠΧ από τον καιρό των πρώτων εστιών το 2014, επηρεάζονται πολύ, καθώς η ικανότητά τους να ρυθμίζουν την προσφορά στην εγχώρια αγορά είναι μικρή λόγω περιορισμένων εμπορικών δυνατοτήτων.

Επιπλέον, θα πουν οι Βέλγοι, οι τιμές των ζωοτροφών βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου μια δεκαετία, λόγω των καιρικών φαινομένων διεθνώς, αλλά και της ισχυρότερης ζήτησης από την Κίνα.

Πρόκειται λοιπόν για έναν επικίνδυνο συνδυασμό χαμηλών τιμών και υψηλού κόστους παραγωγής που βαραίνει πολύ τον τομέα του χοιρινού κρέατος πανευρωπαϊκά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η βελγική αντιπροσωπεία και όλα τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη που θα υποστηρίξουν αυτή την εισήγηση, θα ζητήσουν από την Κομισιόν να εξετάσει την ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων αγοράς βάσει του Κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγορών.

07 October 2021
Banner