Πρωτόκολλο διαδικασιών συμφώνησαν ΗΠΑ-Καναδάς για πιθανά κρούσματα αφρικανικής πανώλους
Related Articles
Στον Καναδά, ο κλάδος χοιρινού κρέατος συμβάλλει σε περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας και δημιουργεί μια αξία περίπου 24 δισ. δολαρίων (αν συμπεριληφθούν η παραγωγή, οι εισροές, η μεταποίηση και οι εξαγωγές χοιρινού). Ο Καναδάς είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής χοιρινού κρέατος, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, καθώς το 2020 εξήγαγε 1,4 εκατομμύρια τόνους αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων Καναδά σε 93 αγορές.
Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος τοποθέτησαν στην αγορά πάνω από 129 εκατομμύρια χοίρους το 2019, αξίας άνω των 22 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, και παρείχαν πάνω από 12 εκατ. τόνους κρέατος στους καταναλωτές παγκοσμίως. Επιπλέον, η αμερικανική βιομηχανία χοιρινού κρέατος υποστηρίζει περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειονότητα αυτών σε αγροτικές περιοχές.
Γιατί τα αναφέρουμε αυτά;
Διότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να προστατεύσουν αυτόν τον τόσο σημαντικό κλάδο παραγωγής από τις συνέπειες πιθανού εντοπισμού κρουσμάτων αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thepigsite, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στο διμερές εμπόριο σε περίπτωση που εντοπιστεί η ζωονόσος σε αγριόχοιρους.
Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση στην οποία προέβησαν οι επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Καναδά και των ΗΠΑ, οι αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών συμφώνησαν τους κανόνες με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο διμερές εμπόριο και να προστατευθεί ο πληθυσμός των χοίρων και στις δύο χώρες.
Πρακτικά, όλες οι συναλλαγές που αφορούν ζώντες χοίρους, γενετικό υλικό και σχετικά προϊόντα θα σταματήσουν καταρχάς εάν βρεθεί ΑΠΧ σε αγριόχοιρους, ενώ το εμπόριο προϊόντων που έχουν υποστεί σχετικά επεξεργασία θα μπορούσε να συνεχιστεί. Το πρωτόκολλο περιγράφει 3 φάσεις που θα μειώσουν σταδιακά τους περιορισμούς στο εμπόριο αυτών των προϊόντων.
Επιπλέον, σε περίπτωση εμφάνισης εστίας ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους, «Καναδάς και ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τροποποιούν τα εξαγωγικά πιστοποιητικά τους ώστε να επιτρέψουν το εμπόριο ζώντων χοίρων, σπέρματος χοίρων, τροφών για κατοικίδια, ζωικών υποπροϊόντων και κρέατος από εγκεκριμένες απαλλαγμένες από τη νόσο ζώνες».
Αυτός ο χωρισμός σε ζώνες είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση ασθενειών και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου. Εάν εντοπιστεί κρούσμα ΑΠΧ, ορίζονται ζώνες ελέγχου και οι περιοχές εκτός αυτών των ζωνών ελέγχου είναι ζώνες απαλλαγμένες από την νόσο και συνεπώς συνεχίζεται κανονικά το εμπόριο.