Υπό προϋποθέσεις, η αναθεωρημένη ΚΑΠ ίσως και να ωφελήσει το ευρωπαϊκό κρέας

24 July 2013

Ως μια «χαμένη ευκαιρία» για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV), Jean-Luc Mériaux (φωτογραφία).
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το globalmeatnews.com, που παραθέτει αποκλειστικές δηλώσεις του Mériaux. «Η βιομηχανία βόειου και πρόβειου κρέατος της Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή μείωση της παραγωγής» και ήταν εν πολλοίς «ελλιπώς προετοιμασμένη για περικοπές στη χρηματοδότηση, όπως αυτές απορρέουν από την αναθεώρηση της ΚΑΠ» σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό μαζί με «ορισμένους μηχανισμούς της αναθεώρησης, όπως η κατ' αποκοπή πληρωμή, θα διώξουν χρήματα από τον κλάδο της κτηνοτροφίας και από τους πιο παραγωγικούς κτηνοτρόφους».
Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οι περικοπές ήταν μικρότερες από ό,τι φοβόταν ο κλάδος, καθώς και ότι «η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα προσφέρει ευελιξία που μπορεί να μετριάσει τις απώλειες για τον κτηνοτροφικό τομέα της Ε.Ε.». Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι επιτρεπόμενες συνδεδεμένες ενισχύσεις για την εκτροφή βοοειδών και προβάτων «θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αντισταθμίσουν εν μέρει την αύξηση του κόστους παραγωγής», αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που έχουν οι τομείς αυτοί για την οικονομία και τις κοινωνίες ορισμένων περιοχών». Σημείωσε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη προ-πληρωμή (front loading) ορισμένων επιδοτήσεων κατά τη διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του προϋπολογισμού της ΚΑΠ «θα βοηθήσει να σταματήσει η μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε ορισμένα κράτη μέλη». Επιπροσθέτως, ανέφερε, το υποχρεωτικό καθεστώς στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για τη χρηματοδότηση νέων αγροτών «θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της γήρανσης του κτηνοτροφικού πληθυσμού στην Ε.Ε.», ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σε ορισμένα κράτη-μέλη περισσότεροι από τους μισούς κτηνοτρόφους είναι άνω των 50 ετών.
Είναι σαφές κατά τον Mériaux ότι θα υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για την ΚΑΠ, όμως «υπάρχει μια δυνατότητα να μετριαστεί αυτή η αρνητική εξέλιξη, αν τα κράτη-μέλη αναγνωρίσουν τον κτηνοτροφικό κλάδο της Ε.Ε. ως έναν ευάλωτο κλάδο που χρήζει ιδιαίτερης υποστήριξης».
Συμπερασματικά, η νέα κατάσταση «δεν θα τονώσει την παραγωγή, αλλά θα σταματήσει τη μείωση και θα κρατήσει το ζωικό πληθυσμό στα σημερινά επίπεδα», καταλήγει ο γενικός γραμματέας της UECBV.

24 July 2013
Banner