Αποκλεισμός αιγοπροβατοτρόφων παραμεθόριων περιοχών από την κορωνο-ενίσχυση – Ερώτηση στη Βουλή
Related Articles
Την απογοήτευσή τους για το ποσό και τον τρόπο καταμερισμού της στοχευμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, εξέφρασαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Εξηγούν ότι πολλοί κτηνοτρόφοι, κυρίως από ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης μετά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει ως όριο οικονομικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα παραγωγής γάλακτος, την παράδοση τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος.
Το θέμα, που αναδείχθηκε πριν από μήνες όταν έκαναν… χαμηλές πτήσεις οι τιμές των αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝ.ΑΛ., Μπουρχάν Μπαράν.
Όπως περιγράφει ο βουλευτής, μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης πολλοί κτηνοτρόφοι κυρίως από ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, καθώς δεν μπορούν να παραδώσουν το γάλα τους διότι οι έμποροι επικαλούμενοι το εμπορικό συμφέρον δεν μεταβαίνουν στα ορεινά τμήματα της περιοχής για να το αγοράσουν κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετύχουν το στόχο που τίθεται ως προαπαιτούμενο (δηλ. το πλαφόν τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος).
Ο βουλευτής κάνει λόγο για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας και αναρωτιέται αν τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και το βιός τους. Επιπλέον, σημειώνει ότι τα κονδύλια «είναι πενιχρά με απώτερο αποτέλεσμα να εκτοπίζεται μεγάλο μέρος κτηνοτρόφων από ορεινές παραμεθόριες περιοχές, (οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί πως πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν άρμεξαν το 2019), από αυτή την μικρή οικονομική ενίσχυση που θα παρασχεθεί».
Η Ερώτηση του Μπουρχάν Μπαράν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αν προτίθεται να καταργήσει το πλαφόν των 100 λίτρων γάλακτος και να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουν οι πληττομένοι παραγωγοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ώστε να λάβουν και αυτοί την ενίσχυση που τους αναλογεί.