Κι ο ΕΛΓΟ αντίθετος στην παράταση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος

05 December 2013

Κι ο ΕΛΓΟ αντίθετος στην παράταση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος

Σοβαρές αντιστάσεις βρίσκει η συζητούμενη επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Μετά την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος οργανισμός, ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε διατυπώνει ανοικτά την αντίθεσή του.
Ως γνωστό το ζήτημα επανήλθε σε δημόσια συζήτηση μετά την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας, όπου διατυπωνόταν ως μια από τις προτάσεις που θα οδηγούσε σε πτώση τιμών του πωλούμενου γάλακτος.
"Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης, αναμένεται να κλονίσει την μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης και να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές", σημειώνει ο Οργανισμός. Όπως εξηγεί σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του "η έννοια του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος συνδέεται άρρηκτα με την ήπια θερμική επεξεργασία, που δεν αλλοιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική αξία του φρέσκου".
Με δεδομένη τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ότι εντός δυο μηνών θα νομοθετηθούν οι παρεμβάσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ, είναι φανερό ότι προκύπτει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.

Και ψήφος εμπιστοσύνης από τον ΣΕΚ
Ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα ως γνωστό δεν είχε γίνει εξαρχής αποδεκτός από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της νομιμότητας ίδρυσης του Οργανισμού. Πρόσφατα με απόφασή του το Δ.Σ. του ΣΕΚ αποσύρει την αίτηση, δίνοντας ουσιαστικά "ψήφο εμπιστοσύνης" στον ΕΛΓΟ. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, η οποία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού λίγες μέρες πριν ο ΣΕΚ με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ διοργάνωσε εθνική συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία, η διοίκηση του Οργανισμού "χαιρετίζει την ενέργεια αυτή και εκφράζει την ιακνοποίησή της".

05 December 2013
Banner