Κτηνοτροφία: Άγνοια, εμμονή ή συμβόλαιο θανάτου;

16 April 2020

Κτηνοτροφία: Άγνοια, εμμονή ή συμβόλαιο θανάτου;

Της Παναγιώτας Βράντζα*

Η στάση του υπουργού ΑΑΤ, εδώ και πάνω από ένα μήνα, όσον αφορά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι πραγματικά ακατανόητη.

Σε αυτό το «γαϊτανάκι» με τους ΚΑΔ, όπου για εβδομάδες προστίθενται δραστηριότητες  και επαγγέλματα στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό, ο αγροτικός κλάδος δεν μπήκε ποτέ!

Μετά την ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ, ότι 150 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατεθούν για τον πρωτογενή τομέα, ο αρμόδιος υπουργός μας είπε ότι θα στηριχθούν εκείνοι που πραγματικά πλήττονται! Λίγες ημέρες αργότερα ανέφερε την αλιεία, γενικώς και την ανθοκομία.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία και ειδικά τους αιγοτρόφους και προβατοτρόφους, μας είπε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα μειωθεί η κατανάλωση. Χαριτολογώντας μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι «μάλλον δεν πρόκειται οι Έλληνες να αλλάξουν συνήθειες και να φάνε ψάρι αντί για αρνί το Πάσχα, έστω και με τα περιοριστικά μέτρα».

Στη συνέχεια υπήρξε μια φιλολογία, στηριζόμενη σε «διαρροές», ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγο-πρόβειο κρέας θα είναι κατά πολύ αυξημένη -με απόφαση Υπουργού- ώστε να μετριασθεί η ζημιά. Κάτι που προφανώς δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί, με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας και κατανομής των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το τελευταίο σενάριο, αφορά στην πληρωμή του 50% της βασικής ενίσχυσης εντός του Μαΐου, πάλι μέσω διαρροών!

Μέχρι σήμερα, ο υπουργός σχεδόν εμμονικά, αρνείται όχι μόνο να πράξει το παραμικρό, αλλά και να πει στον αγροτικό κόσμο τι σχεδιάζει.

Η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης και της υφυπουργού η οποία χειρίζεται τα θέματα της κτηνοτροφίας, μάλλον «ξεχάστηκε στο σπίτι»!

Επί της ουσίας και στο διά ταύτα. Περισσότερο από ένα μήνα από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής  δραστηριότητας της χώρας πάγωσε, κανενός είδους μέτρο στήριξης δεν υπήρξε, για κανέναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικά για την κτηνοτροφία, η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης.

Με το «κλείσιμο» της εστίασης, η κατανάλωση κάποιων προϊόντων έπεσε κατακόρυφα.

Η «Πασχαλινή» τιμή στα αρνιά και τα κατσίκια πραγματικά κατέρρευσε και με τη βοήθεια των ατυχέστατων δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η υπαγωγή στο μέτρο της διευκόλυνσης, για την πληρωμή επιταγών και συναλλαγματικών, κλάδων οι οποίοι προμηθεύονται προϊόντα από κτηνοτρόφους, χωρίς την υπαγωγή των κτηνοτρόφων, τους στερεί και την όποια ρευστότητα είχαν.

Η μη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας, στερεί επίσης ρευστότητα από κτηνοτρόφους και μάλιστα στη χρονική περίοδο κατά την οποία αρχίζουν οι προμήθειες ζωοτροφών.

Επιπλέον, καταστρέφει την «κουλτούρα πληρωμών» από το κράτος, την οποία καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δυνατότητα προγραμματισμού, αλλά και αίσθημα ασφάλειας στον κτηνοτρόφο.

Είναι γνωστό, κατά δική του δήλωση, ότι ο αστός, νομικός, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, στερείται βασικών γνώσεων για τον τρόπο λειτουργίας της παραγωγής και της αγοράς αγροτικών προϊόντων και μάλλον δεν είναι στα ενδιαφέροντά του να τις αποκτήσει.

Οι κινήσεις του όμως, ή μάλλον η πεισματική του αδράνεια, συμβάλλει τα μέγιστα για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός πολύπαθου, αλλά σημαντικού κλάδου, όπως αυτός της κτηνοτροφίας.

Τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» περί πληρωμής μέρους της βασικής τον Μάιο, δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Στήριξη σημαίνει «φρέσκο» χρήμα το οποίο θα δώσει ρευστότητα και θα αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Αυτό σημαίνει πληρωμές στην ώρα τους, διευκόλυνση στις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων, τουλάχιστον όσο και των υπολοίπων επαγγελματιών της αλυσίδας και έκτακτη ενίσχυση (de minimis). Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Εάν ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί ή δεν θέλει, είναι υποχρέωση του Πρωθυπουργού να παρέμβει τώρα.

Βεβαίως και οι λαλίστατοι κατά τα λοιπά κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι κατά μια περίεργη σύμπτωση, προεκλογικά σχεδόν όλοι κατάγονται από «αγροτική οικογένεια», έχουν ευθύνη.

Εκτός και αν τελικά πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβερνώσας παράταξης και το «έγκλημα» κατά της κτηνοτροφίας δεν είναι εξ αμελείας, αλλά προμελετημένο και καλά οργανωμένο.

* Η Παναγιώτα Βράντζα είναι Κτηνίατρος και πρ. Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

16 April 2020
Banner