Φωτεινή Αραμπατζή, υφ. ΑΑ&Τ: Δέσμευση για πάταξη των ελληνοποιήσεων και στόχος η αύξηση της παραγωγής κρέατος
Related Articles
- Αντιδρούν οι κτηνίατροι του Δημοσίου στην πρόταση του περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας για εμπλοκή ιδιωτών στους ελέγχους των σφαγείων
- Το Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου απαντά στις καταγγελίες για παράνομες ελληνοποιήσεις
- Γενικός γραμματέας Εμπορίου: Ενδελεχείς έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας – Υψηλά πρόστιμα – Προσοχή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης
Επικέντρωση προσπαθειών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ζωοκομικών προϊόντων με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων ποιότητας, πάταξη των ελληνοποιήσεων και αύξηση της παραγωγής κρέατος μέσω αξιοποίησης των ελληνικών φυλών είναι μερικοί από τους στόχους που μας παρουσιάζει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News. Όπως επανέλαβε για άλλη μια φορά υπάρχει σαφής πρόθεση στήριξης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με τη νομοθετική αλλαγή που ετοιμάζεται.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, T. 77, Δεκέμβριος 2019
Meat News: Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας; Υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί για τη στήριξη και ενίσχυση του τομέα;
Φωτεινή Αραμπατζή: Παρ’ όλο που η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην ζωική παραγωγή, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Σ’ αυτό συνετέλεσε καθοριστικά η πολιτική επιλογή της απελθούσας κυβέρνησης να προχωρήσει σε υπέρμετρη φορολόγηση των κτηνοτρόφων, όπως συνολικά των αγροτών, σε συνδυασμό με την αδιαφορία ή και την ανικανότητά της να παρέμβει στο υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας και κυρίως τα ευρύτατα διαδεδομένα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού με αιχμή τις ελληνοποιήσεις που, κατά κοινή παραδοχή, συνέβαλαν στη συμπίεση των τιμών πώλησης των προϊόντων. Παράλληλα, άφησε αναξιοποίητα εργαλεία που μπορούσαν να αποδειχτούν πολύτιμα για τους κτηνοτρόφους όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων καθώς και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αποτέλεσμα είναι το μερίδιο της ζωικής παραγωγής στο σύνολο του πρωτογενούς τομέα να έχει υποχωρήσει στο 25-30%, ενώ στα ώριμα μοντέλα γεωργίας είναι το διπλάσιο καθώς η ζωική παραγωγή είναι δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας για το σύνολο της οικονομίας.
Απ’ αυτήν την δυσμενή θέση και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου κληθήκαμε ως νέα Κυβέρνηση να εργαστούμε έχοντας μόνο μία επιλογή: τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. «Όπλα» μας το οραματικό όσο και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και κυρίως η δέσμευση όλων με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πάταξη των ελληνοποιήσεων και στήριξη της κτηνοτροφίας με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, που έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με πλέον εμβληματική την προστασία της φέτας στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας, που διανοίγει πολύ μεγάλες προοπτικές στη «ναυαρχίδα» των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, αποδεικνύει ότι μπορούμε ν’ απαντάμε θετικά στις ανάγκες των κτηνοτρόφων, διαμορφώνοντας το περιβάλλον εκείνο στο οποίο θα μπορέσει να αναπτύξει, βραχυ- και μεσομακροπρόθεσμα, την δυναμική του ο κτηνοτροφικός τομέας.
Meat News: Βλέπουμε ότι επιμένετε στα ζητήματα των ελληνοποιήσεων. Να περιμένουμε κάποια νέα μέτρα και ειδικά στον τομέα του κρέατος; Θα φθάσει η εφαρμογή της σήμανσης μέχρι τέλος; Ο ΕΦΕΤ θα εμπλακεί;
Φωτεινή Αραμπατζή: Η πολιτική μας βούληση –δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- για πάταξη των ελληνοποιήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατάφερε ήδη, κατά κοινή εκτίμηση, να δημιουργήσει νέα δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Οι «εισαγωγείς» άρχισαν να νιώθουν ανασφάλεια ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι οι τιμές του γάλακτος, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχάνων ξαναπαίρνουν, μετά από χρόνια, την ανοδική πορεία.
Όπως έχω πει, στο Υπουργείο εργαζόμαστε ήδη για την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου μας (ΑΡΤΕΜΙΣ, TRACES, κτηνιατρική βάση δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ) ώστε να ταυτοποιείται το κρέας «από το στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή».
Παράλληλα, προχωρούμε στη θεσμοθέτηση αυστηρότερου κυρωτικού πλαισίου, που θα απειλεί και με αφαίρεση αδείας ειδικά στις περιπτώσεις παραβίασης των προϊόντων ΠΟΠ καθώς συντελείται αθέμιτος ανταγωνισμός, παραπλάνηση του καταναλωτή, νοθεία και σίγουρα βλάβη στην εθνική μας οικονομία.
Meat News: Η παραγωγή ελληνικού κρέατος είναι αρκετά ελλειμματική. Υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση του θέματος;
Φωτεινή Αραμπατζή: Η ελληνική κτηνοτροφία είναι, κατά βάση, δύο ταχυτήτων: υπάρχουν οι τομείς με υψηλό ποσοστό αυτάρκειας όπως η αιγοπροβατοτροφία και η πτηνοτροφία, υπάρχουν κι άλλοι με χαμηλό –σε σημείο συναγερμού- όπως η βοοτροφία και η χοιροτροφία.
Γενικός στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγής κρέατος ή, για να το θέσω ακριβέστερα, η εναρμόνιση της παραγωγής με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας. Διότι δυνατότητες υπάρχουν σε όλους τους τομείς και κυρίως την ορεινή αιγοπροβατοτροφία. Άλλωστε, η χώρα μας είναι 1η στην ΕΕ όσον αφορά την αιγοτροφία με το 35% της συνολικής παραγωγής και 3η στην προβατοτροφία με 15,9%.
Ωστόσο, στόχος μας είναι η αύξηση αυτή να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ελληνικών φυλών, που αποτελούν θησαυρό και παρακαταθήκη γονιδίων, και προσθέτουν υπεραξία σε σχέση με τα εισαγόμενα.
Άρα, από τη μία, αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και από την άλλη, ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών ζωοκομικών προϊόντων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανά περιοχή και είδος ζώου. Και φυσικά επικέντρωση των προσπαθειών μας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ζωοκομικών προϊόντων με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων ποιότητας (όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Βιολογικά προϊόντα, Τρόφιμα Ειδικής Διατροφικής Χρήσης, Λειτουργικά Τρόφιμα) και την κατάλληλη προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά με τη χρήση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο για την κτηνοτροφία που θα εκπονηθεί στα πρότυπα ανάλογων σχεδίων άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Δανία.
Meat News: Υπάρχουν όπως είπατε ορισμένα είδη κρέατος (κρέας κοτόπουλου, πρόβειο και αίγειο κρέας) στα οποία υπάρχει επάρκεια παραγωγής στη χώρα μας. Πώς σκέφτεστε να ενισχύσετε αυτή την τάση και την προβολή τους;
Φωτεινή Αραμπατζή: Όσον αφορά στην αιγοπροβατοτροφία, το κλειδί για την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού βρίσκεται στην καθετοποίηση της παραγωγής, στη μεταποίηση, στην εμπορία, στην προστιθέμενη αξία του Αγροδιατροφικού Τομέα, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δίνει επαγγελματική διέξοδο στις νέες και τους νέους μας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το κατσικίσιο γάλα. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 50-60 λεπτά. Συσκευασμένο ως φρέσκο γάλα η τιμή του πενταπλασιάζεται στα 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ, μετά από την επεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό, η τιμή του δεκαπλασιάζεται. Άρα, μέσω της μεταποίησης, ο κτηνοτρόφος μπορεί να πολλαπλασιάσει το εισόδημά του. Είναι δηλαδή σαν να αυξάνει το κοπάδι του από τα 100 στα 500 ζώα!
Συνεπώς, προκρίνουμε οικογενειακές, οικοτεχνικές, επιχειρηματικές μονάδες, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού, που χρηματοδοτούνται από τα αντίστοιχα μέτρα της μεταποίησης, του LEADER, των πολύτιμων κονδυλίων του ΠΑΑ, «ξεκλειδώνοντας» τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία.
Τον κρίσιμο ρόλο όμως στο χτίσιμο του κρίκου, που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση μπορούν να αναλάβουν τα υγιή, δυναμικά, συνεταιριστικά σχήματα, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που εξασφαλίζουν μέγεθος, οικονομίες κλίμακος, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στην διαμόρφωση των τιμών, άμεση και ποιοτική ανταπόκριση στην ευρωπαϊκή και διεθνή ζήτηση.
Αυτό προφανώς ισχύει και στην πτηνοτροφία όπου ο αγροτικός πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» δείχνει τον δρόμο.
Γενικότερα στον κτηνοτροφικό τομέα, θέλουμε να υιοθετήσουμε το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο Milkflex της Ιρλανδίας για χορήγηση δανείων έως 300.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα συνδέονται με τις διακυμάνσεις στην τιμή του γάλακτος και περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους όσον αφορά στο επιτόκιο και την αποπληρωμή.
Meat News: Ένα σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων είναι η εκκρεμότητα στην τακτοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περίπου το 85% των εγκαταστάσεων είναι μη νόμιμες. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα;
Φωτεινή Αραμπατζή: Με την ερώτησή σας αναδεικνύετε την ουσία του θέματος: καθώς η αδειοδότηση του 85% των σταβλικών εγκαταστάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιο όπως έχει σχεδιαστεί, δεν λειτουργεί. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι μ’ αυτούς τους ρυθμούς, θα απαιτηθούν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση.
Συνεπώς, χωρίς άλλη σκέψη, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί τώρα και να αντιμετωπισθεί οριστικά καθώς δημιουργεί πλείστες όσες στρεβλώσεις, για παράδειγμα στην ένταξη των κτηνοτρόφων σε επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνεπώς, επεξεργαζόμαστε ήδη μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε η διαδικασία της αδειοδότησης για κάθε σταβλική εγκατάσταση να ολοκληρώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων μηνών και με μικρότερο διοικητικό κόστος, τουλάχιστον κατά 40%.
Meat News: Αναφερθήκατε στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Τι αλλαγές προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο; Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην σύσταση της Διεπαγγελματικής Πτηνοτροφίας;
Φωτεινή Αραμπατζή: Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ώστε να χαράζουν αναπτυξιακές στρατηγικές για τα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν, υπό την προφανή προϋπόθεση να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές προς όφελος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, των παραγωγών και των επιχειρήσεων.
Είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των διεπαγγελματικών οργανώσεων και στο πλαίσιο της καλοπροαίρετης συνεργασίας, που έχουμε ήδη εγκαθιδρύσει, καταργήσαμε την υπουργική απόφαση της 20ης Ιουνίου 2019 και προχωρούμε σε νέο θεσμικό πλαίσιο.
Για την διεπαγγελματική της πτηνοτροφίας, η τεκμηριωμένη πρόταση του συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ αποτελεί, θεωρώ, μια καλή βάση.
Προσωπικά, θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα από το πώς κινείται το consortium, δηλαδή η αντίστοιχη διεπαγγελματική, για το τυρί parmiggiano reggiano στην Ιταλία, μια οργάνωση που έχει τις ρίζες της στο 1909 (!) προστατεύοντας και αναδεικνύοντας αυτό το σημαντικό τυρί της γειτονικής μας χώρας. Διερωτώμαι: 110 χρόνια μετά, δεν είναι, άραγε, ώριμες οι συνθήκες να αντλήσουμε καλές πρακτικές και ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;
Meat News: Ανακοινώσατε ένα Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού. Μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί;
Φωτεινή Αραμπατζή: Με το συγκεκριμένο Συμβούλιο, στο οποίο μετέχει η πολιτική ηγεσία, οι γενικοί διευθυντές και οι προϊστάμενοι των Αυτοτελών Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης του Υπουργείου, ερχόμαστε να κάνουμε πράξη την προεκλογική δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι οι βασικοί συνεργάτες μας καθημερινά. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θεσμική μνήμη και την θεσμική λειτουργία καθώς θεωρούμε ότι το Ελληνικό Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε και ασχολήθηκε με την επικαιροποίηση του Σχεδίου Στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη και άλλα ζητήματα όπως οι ελληνοποιήσεις και η σύνταξη του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς.
Meat News: Σχετικά με το φάκελο Γύρος ΕΠΙΠ που έχει καταθέσει ο ΣΕΒΕΚ. Έχει φύγει για τις Βρυξέλλες;
Φωτεινή Αραμπατζή: Το θέμα αυτό βρίσκεται σε επεξεργασία από την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.