Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βουλγαρία, λέει η Διεπαγγελματική
Κατηγορηματικά αντίθετη δηλώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος στην πώληση ζώντων ζώων στο εξωτερικό, την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα μη συμβατή με τα ελληνικά συμφέροντα. Την τοποθέτηση αυτή προκάλεσαν δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου τα οποία ανέφεραν ότι αντιπρόσωποι - κτηνίατροι από τη Σαουδική Αραβία με τη συνοδεία μάλιστα ανώτερου στελέχους του ΥΠΑΑΤ, πραγματοποιούν έρευνα σε περιοχές της Ελλάδας ώστε να εξακριβώσουν τη δυνατότητα εισαγωγής ζώντων αιγοπροβάτων και βοοειδών στη χώρα τους.
«Η πώληση ζώντων ζώων σε παραγωγική ηλικία είναι καταστροφική ενέργεια, που ίσως να ικανοποιεί πρόσκαιρα τις οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων θα οδηγήσει όμως σύντομα σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα», τονίζει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας και συνεχίζει: «Τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν μακροχρόνια μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και τους σφαγείς και τους εμπόρους στο σύνολό τους». Όπως υποδεικνύει η ΕΔΟΚ εφόσον πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις για να εκτονωθεί το οξύτατο πρόβλημα των κτηνοτρόφων θα πρέπει να επιλεγεί ελεγχόμενος αριθμός ζώων προς πώληση, που δεν θα αποτελεί παραγωγικό πληθυσμό.
Παραθέτει μάλιστα στοιχεία για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός των εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων, από 14 εκ. το 2008 έχει μειωθεί κάτω από 10 εκ το 2013 και στα βοοειδή, ελληνικής εκτροφής (χωρίς τα παχυνόμενα εισαγωγής) ο πληθυσμός μόλις και μετά βίας καλύπτει το 11% της ελληνικής κατανάλωσης.
Στην ανακοίνωσή περιέχονται και μερικές ακόμα επισημάνσεις προς την πολιτεία:
«Το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Κτηνοτροφία και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου για τους εξής λόγους:
1) Για την αναπλήρωση της παραγωγής αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 100 περίπου χιλ. τόνους και 150 χιλ. τόνους αντίστοιχα, με κίνδυνο να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση για την παραγωγή φέτας που αυξάνεται συνέχεια και να παραμένουμε μόνιμα ελλειμματικοί σε αγελαδινό γάλα που καταναλώνεται φρέσκο ή γίνεται γιαούρτι.
2) Είναι αδιανόητο να δίνεις τα ζώα σου ζώντα με αποτέλεσμα να μην επωφελείσαι από την προστιθέμενη αξία της εκτροφής τους.
3) Η σφαγή στα ελληνικά σφαγεία, σημαίνει στήριξη των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, αύξηση της απασχόλησης, εκμετάλλευση των παραπροϊόντων και δημιουργία πόρων υπέρ του δημοσίου.
4) Επιπλέον πουλώντας ζώντα ζώα όχι μόνο δεν ικανοποιούμε τον ελάχιστο αριθμό ζώων που χρειαζόμαστε για αντικατάσταση κάθε χρόνο αλλά μειώνουμε σταδιακά το ζωικό μας κεφάλαιο με κίνδυνο να συμβεί και στην Ελλάδα ότι έχει συμβεί και στις πρώην πια ανταγωνίστριες χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες πουλούσαν επί σειρά ετών τα ζώα τους στην Ελλάδα και την Τουρκία με αποτέλεσμα η πρώτη από 8 εκ. ζώα το 2000 να έχει το 2013 μόνο 700 χιλ. και η δεύτερη από 8,5 εκ. να φτάσει το 2013 στα 2 εκ. ζώα».