Στο τέλος του 2021 η εξέταση επιπλέον μέτρων για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας
Related Articles
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν διά του αρμόδιου Επιτρόπου της για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, Καρμένου Βέλα, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί η ευρεία χρήση του πλαστικού στο περιβάλλον και για τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία –ιδίως για την χρήση της πλαστικής σακούλας.
«Στην Ελλάδα, μέσα σε ένα χρόνο από την επιβολή του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους, η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί σε τεμάχια περίπου κατά 54% και σε ποσότητα πλαστικού κατά περίπου 42%», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης επικαλούμενος στοιχεία της Greenpeace.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Βέλα αναφέρει ότι η Κομισιόν «ελέγχει επί του παρόντος τη συμμόρφωση των μέτρων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη για τη μεταφορά της οδηγίας που αφορά στην επίτευξη συνεχούς μείωσης της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς», αναφέροντας ότι τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν «εθνικούς στόχους μείωσης, οικονομικά μέσα ή εμπορικούς περιορισμούς, υπό τον όρο ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι αναλογικοί και δεν εισάγουν διακρίσεις».
Ακόμη, ο Επίτροπος Βέλα επισημαίνει πως «για τον υπολογισμό της ετήσιας κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (...) τα κράτη μέλη οφείλουν να αποστείλουν τις εκθέσεις τους έως τις 30 Ιουνίου 2020». «Μόνο τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την επιτυχία ή όχι των μέτρων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη», συμπληρώνει, μεταθέτοντας ουσιαστικά για το μέλλον την οποιαδήποτε περαιτέρω δράση με στόχο των περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Εξάλλου, η Κομισιόν ενημερώνει πως «θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τις 27 Νοεμβρίου 2021, στην οποία θα αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε επίπεδο Ένωσης. Εάν από την αξιολόγηση προκύψει ότι τα ληφθέντα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, η Επιτροπή θα εξετάσει άλλους πιθανούς τρόπους για να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς».
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταναλώνονται ετησίως 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες και οι τάσεις για τα επόμενα χρόνια παραμένουν αυξητικές", τόνιζε σχετικά στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας πως "τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων».
Στην ερώτησή του τέλος για το «πώς σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τους καταναλωτές, ενημερώνοντάς τους για τα οφέλη που προκύπτουν από τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού», ο Κ. Βέλα απαντά: «Η Επιτροπή ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία επικοινωνίας με στόχο ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».