Τζελέπης: Για πρώτη φορά η χώρα μας θα πάρει μειωμένα κονδύλια στη νέα ΚΑΠ
Related Articles
Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε ομιλία στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/3 στη Βουλή, για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην ΚΑΠ και στη χρησιμότητά της. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Συζητάμε σήμερα για την ΚΑΠ 2021-2027, το βασικό εργαλείο που επιδρά στη διαμόρφωση των δομών της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η πληροφόρηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προέρχεται από τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσα έχουν δημοσιοποιηθεί. Μέχρι στιγμής, η νέα ΚΑΠ μόνο ανατρεπτική και δύσκολα διαχειρίσιμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, συνθέτη και περισσότερο γραφειοκρατική, αρκετά ασαφής ακόμη και ως προς τις στοχεύσεις της».
Επιπροσθέτως, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. «Για πρώτη φορά η χώρα μας θα πάρει μειωμένα κονδύλια. Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι η ΚΑΠ 2021–2027, πληρώνει ακριβά τόσο το Brexit όσο και πολιτικές της Ε.Ε. για την ασφάλεια και το προσφυγικό. Για τη χώρα μας τι σημαίνει αυτό; Από τα 19,5 δις ευρώ περίπου της τρέχουσας περιόδου, έχουμε μείωση 1,26 δις ευρώ των κονδυλίων. Στον πρώτο πυλώνα, οι άμεσες ενισχύσεις συνολικά μειώνονται κατά 641 εκατ. ευρώ ή κατά 4,3%, στον δεύτερο πυλώνα όμως κατά 629 εκατ. ευρώ, που πρακτικά σημαίνει μείωση κατά 15%. Ποτέ μέχρι πρότινος, οποιαδήποτε Κυβέρνηση δεν έχει φέρει τόσο μειωμένο προϋπολογισμό στην ΚΑΠ, ακόμη και στις δυσκολότερες περιόδους, κάτι το οποίο το πετυχαίνετε εσείς σήμερα. Είστε πραγματικά «πρωταθλητές» ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, σε οποιαδήποτε συμφωνία κάνετε σε όλα τα επίπεδα».
Ακόμα, ο Βουλευτής πρόσθεσε ότι: «ως προς τα εθνικά σχέδια: Η πλήρης και κανονική εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων ανά χώρα, να ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης περιόδου. Γιατί η πολυπλοκότητα της ελληνικής Γεωργίας μπορεί να είναι ευλογία, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τους στόχοπυς που πρέπει να θέσουμε».
Τέλος, ο κ. Τζελέπης μίλησε και για την περιβαλλοντική διάσταση της ΚΑΠ. «Το 40% των άμεσων ενισχύσεων, όπως είπα, προτείνεται από την Επιτροπή, να καταβάλλεται μέσω δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το νούμερο είναι τεράστιο, ιδιαιτέρως εάν ληφθεί υπόψη, ότι η ΚΑΠ έχει προσφέρει μέχρι σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τομέα παραγωγής στην διατήρηση του περιβάλλοντος, και δημιουργούνται επίσης και ερωτήματα, όταν προτείνονται ενιαίες- οριζόντιες περικοπές για όλες τις χώρες, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις ζώνες εντατικής βοοτροφίας και η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν συγκαταλέγονται σε αυτές». Κλείνοντας την Ομιλία του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: «αν τελικά ισχύσει ο προϋπολογισμός που έχει προτείνει η Επιτροπή, το ΠΑΑ θα είναι ο μεγάλος «χαμένος» αυτής της διαπραγμάτευσης, διότι μειώνεται κατά 15% σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, όταν μάλιστα αποτελεί και το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε για την επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου. Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, σεβόμενος, όμως το χρόνο θα ήθελα να πω ότι έστω και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε συμμαχίες και αν μη τι άλλο να σχεδιάσουμε να γίνουν συζητήσεις εντός του Εθνικού Κοινοβουλίου με χρόνο τέτοιο, ούτως ώστε να μπορούμε όλα τα κόμματα να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για να έχουμε την καλύτερη δυνατόν διαπραγμάτευση για τους Έλληνες αγρότες, γιατί μέχρι στιγμής τα μηνύματα τα οποία έρχονται από τις διαπραγματεύσεις της νυν πολιτικής ηγεσίας, δυστυχώς, είναι αρνητικά εις βάρος του αγροτικού εισοδήματος».