Και επίσημη αναγνώριση της Διεπαγγελματικής
Υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για την αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση τα μέλη που απαρτίζουν την ΕΔΟΚ είναι επαγγελματικές – συνεταιριστικές οργανώσεις – σύνδεσμοι των κτηνοτρόφων, της βιομηχανίας και βιοτεχνίας κρέατος, των κρεοπωλών και των αντιπροσώπων εμπόρων εισαγωγέων κρέατος, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο των 2/3 της πρωτογενούς παραγωγής κρέατος, της μεταποίησης και της εμπορίας και κατά περίπτωση της τυποποίησης ή της διανομής προϊόντων κρέατος σε εθνικό επίπεδο.
Σκοπός της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, μεταξύ άλλων, είναι:
- Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην ορθότερη συνεκτίμηση της πραγματικότητας της ελληνικής αγοράς στον τομέα του κρέατος και στη διατήρηση και ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων του τομέα.
- Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των τοπικών αγορών.
- Η ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων.
- Η προώθηση της έρευνας για το κρέας σε εθνικό επίπεδο με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
- Η ανάληψη δράσεων προβολής και προώθησης για τη διεύρυνση της κατανάλωσης ελληνικά παραγόμενων προϊόντων, τόσο σε αγορές της Ε.Ε., όσο και σε αγορές τρίτων χωρών.
- Η συμμετοχή των μελών της, στο σχεδιασμό, στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της στρατηγικής και των πολιτικών ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων, που αφορούν στο κρέας.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, εποπτεύουσα αρχή της ΕΔΟΚ ορίζεται η Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωσε σχετικά: «Συστήνουμε την πρώτη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων της παραγωγικής αλυσίδας, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συνεχίστηκαν μέχρι και τους τελευταίους μήνες. Με το θεσμό αυτό, βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι για το συντονισμό, την προώθηση και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη και στήριξη σε όλους τους κλάδους που ασχολούνται με το κρέας. Συμβάλλουμε στην ανάταση της ελληνικής κτηνοτροφίας, που σήμερα τόσο πολύ δοκιμάζεται, αλλά και στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και των προϊόντων της. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση αποτελεί το εργαλείο εκείνο με το οποίο οι επαγγελματικοί κλάδοι στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρέατος επιλέγουν το διάλογο και την αλληλοκατανόηση για την επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου η παρουσία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της μεταποίησης».