Χαρακόπουλος: Αναγκαία η πρόσληψη κτηνιάτρων για φραγμό στην Αφρικανική Πανώλη – Τι ζητούν οι χοιροτρόφοι

14 November 2018

Χαρακόπουλος: Αναγκαία η πρόσληψη κτηνιάτρων για φραγμό στην Αφρικανική Πανώλη – Τι ζητούν οι χοιροτρόφοι

«Η στενή συνεργασία των υπηρεσιών και όλων των φορέων για το απευκταίο ενδεχόμενο εισόδου της πανώλης των χοίρων στη χώρα μας είναι θεμιτή» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο ίδιος όμως συνεχίζει στη δήλωσή του λέγοντας ότι «από τις αποφάσεις των συσκέψεων και το σχεδιασμό μέχρι την πραγματικότητα, υπάρχει απόσταση. Και αυτή πρέπει να καλυφθεί με το κατάλληλο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αν δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και τα απαιτούμενα μέτρα, να κάνουν αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εισόδου στη χώρα, οι συσκέψεις και οι εγκύκλιοι δεν παράγουν από μόνες τους απτό αποτέλεσμα. Επιτέλους, ας το αντιληφθούν στο ΥΠΑΑΤ και ας θέσουν σε προτεραιότητα τις προσλήψεις νέων κτηνιάτρων».

Τα παραπάνω αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, και βουλευτής Λάρισας, σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπίας Τελιγιορίδου, σε ερώτησή του σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή εισόδου της πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του μετέφερε την ανησυχία των χοιροτρόφων και τόνιζε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου και των καταστροφικών συνεπειών που θα επιφέρει η είσοδός της στη χώρα. Ζητούσε δε να ενημερωθεί για το σύνολο των ενεργειών που αναλήφθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το βαθμό συνεργασίας με τους επαγγελματίες του χώρου του κρέατος, τους κυνηγετικούς συλλόγους και τους εκτροφείς χοίρων ελευθέρας βοσκής καθώς και για το αν θα υιοθετήσει τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για απολυμάνσεις στα σημεία εισόδου της χώρας και τις προσλήψεις κτηνιάτρων.

Στην απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το ΥπΑΑΤ προέβη σε άμεσες ενέργειες ενημερωτικού και θεσμικού χαρακτήρα, από τη στιγμή που η νόσος εμφανίστηκε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Με σειρά ενημερωτικών εγκυκλίων είχε προβεί στην ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και των υπηρεσιών, ενώ με την επέκταση του προβλήματος πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων με τους εκπροσώπους χοιροτρόφων και κυνηγών, με αποτέλεσμα τις εγκυκλίους 3252/119347/05-09-2018 και 3240/118836/04-09-2018 για την ενημέρωση κυνηγών και χοιροτρόφων αντίστοιχα.

Τι ζητούν οι χοιροτρόφοι

Το θέμα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων απασχολεί έντονα τους Έλληνες χοιροτρόφους, που βλέπουν μία ακόμη δυνητική απειλή για τη δραστηριότητά τους και έχουν επισήμως ζητήσει όχι μόνο την πρόσληψη ικανού αριθμού κτηνιάτρων, αλλά και την αποκλειστική απασχόλησή τους με όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις ζωονόσους και ζωοανθρωπονόσους, ως σημείο-κλειδί για την πρόληψη της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων. Χοιροτρόφοι πάντως υπογράμμιζαν προ ημερών την εκτίμησή τους ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «ανησύχησε με την νόσο και την εξάπλωσή της σε γειτονικές χώρες, αλλά… χαλάρωσε μόλις κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο».

14 November 2018
Banner