Η NAFTA πέθανε, ζήτω η USMCA

02 October 2018

Η NAFTA πέθανε, ζήτω η USMCA

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 1/10 ήρθαν στην Ελλάδα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τα νέα ότι ΗΠΑ και Καναδάς κατέληξαν σε μια «νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία», η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994, αλλά μετά την εκλογή του Προέδρου Τραμπ καρκινοβατούσε.

Η νέα συμφωνία θα ονομάζεται Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA).

Πρόκειται για «μία εμπορική συμφωνία υψηλής ποιότητας που θα δώσει χώρο σε περισσότερο ελεύθερες αγορές, σε περισσότερο ισότιμο εμπόριο και σε μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Οτάβα και Ουάσινγκτον ύστερα από την κατ’ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, η οποία τώρα θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των τριών χωρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η καναδική κυβέρνηση δέχθηκε να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις της καναδικής αγοράς γαλακτοκομικών προς χάριν των Αμερικανών παραγωγών, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του συστήματος διαιτησίας στην επίλυση των εμπορικών διαφορών. Ουάσινγκτον και Οτάβα συμφώνησαν επίσης ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον, για πρώτη φορά από τη θέσπιση της NAFTA το 1994. Αντιθέτως, οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο προκειμένου να προστατευθεί η αμερικανική σιδηρουργία παραμένουν προς το παρόν σε ισχύ.

Παιχνίδι ισχύος

Υπογεγραμμένη από το 1994, η καταργηθείσα πλέον NAFTA επέτυχε να μετασχηματίσει ριζικά τις οικονομικές σχέσεις στη βορειοαμερικανική ήπειρο, οδηγώντας σε μια άνεευ προηγουμένου υπερεθνική ολοκλήρωση μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ ως ανεπτυγμένων οικονομιών και του Μεξικού ως αναπτυσσόμενης χώρας.

Τα οφέλη που προσέφερε η NAFTA στην οικονομία των ΗΠΑ ήταν πάρα πολλά, τόσο που δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ καταφέρθηκε τόσο έντονα εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ενδεχομένως η εξέλιξη της νέας συμφωνίας που ανοίγει περισσότερο την καναδική αγορά γαλακτοκομικών στα προϊόντα των ΗΠΑ, να εξηγεί την αρχική στάση του Τραμπ – δείχνοντας ταυτόχρονα ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα παιχνίδι ισχύος, όπου όποιος διαθέτει τη δύναμη επιχειρεί αναθεωρήσεις συμφωνιών στην προσπάθεια να κερδίσει όλο και περισσότερες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη NAFTA, ο Καναδάς αναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την αγορά γαλακτοκομικών αλλά την ίδια στιγμή παραμένουν οι βαριοί δασμοί των ΗΠΑ στον καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο. Δηλαδή και ελεύθερο εμπόριο (αν μιλάμε για την καναδική αγορά) και προστατευτισμός (αν μιλάμε για την αμερικανική αγορά).

Μια σειρά στοιχείων δείχνουν το αποτέλεσμα της καταργηθείσης NAFTA. Από όσο φαίνεται, στα 24 χρόνια από την υπογραφή της οι αγρότες των ΗΠΑ τετραπλασίασαν τις εξαγωγές τους στον Καναδά και στο Μεξικό, χώρες που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση (πρώτη η Κίνα) ως προορισμοί των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ. Ο Καναδάς ωφελήθηκε επίσης καθώς οι συνολικές αγροτικές εξαγωγές του στο Μεξικό και τις ΗΠΑ τριπλασιάστηκαν. Για το Μεξικό, όμως τα αποτελέσματα δεν δείχνουν μια τόσο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς μερικοί οικονομολόγοι λένε ότι εξαιτίας της NAFTA οι αγρότες, ειδικά οι παραγωγοί καλαμποκιού, είχαν να ανταγωνιστούν την έντονα επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατομμύρια μικροί Μεξικανοί αγρότες να τεθούν εκτός δραστηριότητας.

Ανακούφιση για τη βιομηχανία κρέατος στις ΗΠΑ

Η αμερικανική βιομηχανία κρέατος έχει εδώ και πολύ καιρό δείξει ότι υποστηρίζει τη NAFTA κι ότι την ανησυχεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποσυρθούν. Από αυτή την άποψη, ήταν εμφανής η ανακούφιση αμέσως μετά την επίτευξη της νέας συμφωνίας USMCA.

«Με τη NAFTA, οι εξαγωγές κρέατος και πουλερικών στο Μεξικό και τον Καναδά αναπτύχθηκαν καθώς εξαλείφθηκαν οι εισαγωγικοί δασμοί και μειώθηκαν σημαντικά οι μη-επιστημονικοί φραγμοί στο εμπόριο», δήλωσε η Τζούλι Αννα Ποτς, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του North American Meat Institute (NAMI), υποστηρίζοντας ότι η νέα συμφωνία διασφαλίζει την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας κρέατος και τη συνολική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΜΙ, από το 1994 οι εξαγωγές βοδινού από τις ΗΠΑ προς τον Καναδά και το Μεξικό αυξήθηκαν από 656 εκατ. δολάρια σε περισσότερα από 1,7 δισ. το 2017. Οι εξαγωγές χοιρινού έκαναν άλμα από τα 322 εκατ. δολάρια σε περισσότερα από 2,3 δισ.

[Με πληροφορίες από meatpoultry.com]

02 October 2018
Banner