Σοβαρές οι διαστάσεις του καταρροϊκού πυρετού

04 September 2014

Σοβαρές οι διαστάσεις του καταρροϊκού πυρετού

Και νέα ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα. Αυτή τη φορά την ερώτηση κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης και ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη μέτρων και τη στήριξη των κτηνοτρόφων.
Στο μεταξύ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νικόλαιου Μωραΐτη, ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι από τις 7 Ιουλίου έχουν εκταμιευθεί 5 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί είπε ότι είναι αυτά που προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην ερώτησή τους οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές αμφισβητούν τα στοιχεία που είχε δώσει προς καιρού το ΥΠΑΑΤ και αναφέρουν: "Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα του ΥΠΑΑΤ μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα και την επικινδυνότητα του φαινομένου, ώστε να ελεγχθεί και να σταματήσει, παρά το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την επιστημονική επάρκεια των υπηρεσιακών παραγόντων. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη και βοήθεια. Οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί για όλα τα ζώα που χάθηκαν, ενώ τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων και για τους ψεκασμούς και τις απολυμάνσεις είναι ελάχιστα. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στους Νομούς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό κτηνιάτρων, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν έχει εξαφανισθεί ακόμα η «ευλογιά» που επίσης έπληξε τους προβατοκτηνοτρόφους".

04 September 2014
Banner