Τι φέρνει η ΚΑΠ 2020-2027, σε ενημερωτική ημερίδα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

27 June 2018

Τι φέρνει η ΚΑΠ 2020-2027, σε ενημερωτική ημερίδα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Οι εξελίξεις γύρω από τη Νέα ΚΑΠ την επταετία 2020-2027 ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην ημερίδα που πραγματοποίησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών την Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών Α.Ε.Σ. Α.Ε. παραβρέθηκε πλήθος αγροτών, αλλά και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και του πολιτικού κόσμου της περιοχής.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, εκτός από τους οικοδεσπότες, τον Πρόεδρο της Παναιγιαλείου Ένωσης Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλο Σατολιά, απηύθυναν οι:

  • Κατερίνα Μπατζελή, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Χρήστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας Ν.Δ.
  • Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ.
  • Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ.
  • Νίκος Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας, Ανεξάρτητος
  • Βασιλική Ψυχράμη, Αναπληρώτρια Δημάρχου Αιγιαλείας

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πολύπειρος σε ευρωπαϊκά θέματα Γιάννης Κολυβάς.

Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, η νέα ΚΑΠ θα επικεντρωθεί σε εννέα γενικούς στόχους που αντικατοπτρίζουν την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία της πολιτικής:

  • Υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εσόδων και ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της Ε.Ε. για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.
  • Ενίσχυση του προσανατολισμού της αγοράς και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση.
  • Βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
  • Συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή, καθώς και στη βιώσιμη ενέργεια.
  • Ενθάρρυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας.
  • Συμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας, ενίσχυση των υπηρεσιών οικοσυστήματος και διατήρηση οικοτόπων και τοπίων.
  • Προσέλκυση νέων γεωργών και διευκόλυνση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.
  • Προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της βιο-οικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.
  • Βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας της Ε.Ε. στις απαιτήσεις της κοινωνίας όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων, καθώς και της καλής διαβίωσης των ζώων.

Η προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στη γεωργία και στις αγροτικές περιοχές αποτελεί οριζόντιο στόχο.

Με έμφαση επίσης τονίστηκε ότι τα κράτη- μέλη θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα εργαλεία στις δικές τους ειδικές ανάγκες, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να το πράξουν σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Αυτά τα στρατηγικά σχέδια θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα προτείνει να ανταποκριθεί στους γενικούς στόχους, έχοντας κατά νου τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Επομένως, υπάρχουν τα περιθώρια ελιγμών, στα οποία οφείλει από τώρα να εστιάσει η χώρα μας.

Η ημερίδα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο των ενημερωτικών δράσεων που έχει αναλάβει η οργάνωση σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς μέλη της, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση στους παραγωγούς για τις αλλαγές που επέρχονται, αλλά και να διαμορφωθεί η τελική θέση του φορέα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη παρουσιάσει τους βασικούς άξονες προσανατολισμού και η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτήσει επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους.

Άξονες που προσανατολίζονται στην αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της τεχνολογικής ανάπτυξης, στην προώθηση της έξυπνης και ανθεκτικής γεωργίας (συνέχιση άμεσων ενισχύσεων με διαφοροποίηση της κατανομής τους, επενδύσεις για περισσότερα έσοδα των αγροτών από την αγορά, βοήθεια στην πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων), στην ενίσχυση της μέριμνας για το περιβάλλον και το κλίμα, την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού στην ύπαιθρο (αξιοποίηση των ΑΠΕ, της βιοοικονομίας, της κυκλικής οικονομίας, του οικολογικού τουρισμού, προγραμμάτων leader, ανάπτυξη «έξυπνων χωριών»), την προσέλκυση/στήριξη νέων αγροτών, την προώθηση ποιοτικών και τροφίμων υγιεινής διατροφής, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Θα ακολουθήσουν παρόμοιες ημερίδες και περιφερειακές διασκέψεις.

27 June 2018
Banner