Ένωση Χολστάιν: Αναπτυξιακός πόλος η ελληνική αγελαδοτροφία
Related Articles
Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου και με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, είχαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, μέλη του προεδρείου της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.
Στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Αποστόλου στο Υπουργείο, έθεσαν τα προβλήματα του χώρου της Αγελαδοτροφίας, τονίζοντας ότι ενώ υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση της παραγωγής και των θέσεων απασχόλησης, έχει επικρατήσει η αντίληψη –η οποία δεν τεκμαίρεται από επιστημονικά κριτήρια αλλά μόνο από προσωπικές απόψεις– ότι η ελληνική αγελαδοτροφία είναι κοστοβόρα και δεν έχει μέλλον.
Οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος Θανάσης Βασιλέκας, Ηλίας Κοτόπουλος, Χρήστος Βουλγαρίδης και Αντώνης Κούτρας εξήγησαν ότι με τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές, ολόκληρη η χώρα οδηγήθηκε σε μείωση της παραγωγής τα προηγούμενα χρόνια, με τις γνωστές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Υποστήριξαν πως η ελληνική αγελαδοτροφία είναι αναπτυξιακός πόλος, που μπορεί να επιφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα και προανήγγειλαν ότι θα διεξαχθεί ημερίδα για τον κλάδο, το Μάρτιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Συναντήθηκαν επίσης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη της Ν.Δ., αρμόδιο για την Κτηνοτροφία, Γιώργο Στύλιο, τον τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη και τον τομεάρχη Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη, ενώ στο περιθώριο των συναντήσεων είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες και με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και με τον τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργο Λαζαρίδη.
Κατά τις συναντήσεις αυτές, έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανωμένες μονάδες της Αγελαδοτροφίας και στο θέμα του κόστους παραγωγής και σε ό,τι αφορά στη γραφειοκρατία. Εξήγησαν πως αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα εξαιτίας υπερβάλλοντος ζήλου δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να πιάσουν φορολογικούς στόχους, σε σημείο να κινδυνεύουν να κλείσουν μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι της ΕΦΧΕ υποστήριξαν τέλος πως ενώ οι τιμές ανεβαίνουν και υπάρχει συμβολαιακή γεωργία στο εξωτερικό, με τριετή συμβόλαια, σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο στη χώρα μας. Εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει ν’ αλλάξει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και ν’ απαλειφθεί ο όρος ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να παρασκευαστεί απ’ οποιοδήποτε γάλα.