Ολλανδία: Έλεγχοι και στο κρέας πουλερικών μετά το σκάνδαλο των αυγών – Έκτακτη σύσκεψη ετοιμάζει η Κομισιόν (upd)
Related Articles
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αυγών μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις.
«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Εν τούτοις, παρά το έκτακτο της κατάστασης, η σύσκεψη φαίνεται ότι πηγαίνει για... βαθύ Σεπτέμβριο, κάτι που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από ευρωβουλευτές.
Τις προηγούμενες ημέρες, μετά την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο υπόπτους για το σκάνδαλο που ξέσπασε. Οι δύο συλληφθέντες είναι στελέχη της ολλανδικής εταιρίας Chickfriend, όπως έγραψε το thepoultrysite.com. Στο μεταξύ, στη Μ. Βρετανία έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη βιομηχανία επεξεργασίας αυγών και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, με την πρώτη να κατηγορεί τα δεύτερα για κακές αγοραστικές πολιτικές, καθώς χρησιμοποιούν βρετανικά αυγά για τα ράφια τους, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούν εισαγόμενα για όλα τα προϊόντα τροφίμων που περιέχουν αυγό και τα πωλούν στον καταναλωτή.
Όπως έγραφε από την προηγούμενη εβδομάδα το meatnews.gr:
Με ρυθμό καταιγιστικό συνεχίζονται τα επεισόδια μετά το σκάνδαλο των αυγών. Την περασμένη Παρασκευή, η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi ανακοίνωσε ότι αποσύρει προληπτικά όλα τα αυγά από τα περισσότερα από 4.000 καταστήματά της στη Γερμανία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη μόλυνση των αυγών με εντομοκτόνο. Ίχνη του εντομοκτόνου fipronil βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε αυγά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, γεγονός που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορνιθοτροφείων, ενώ τα σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την πώληση αυγών από την Ολλανδία.
Το fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες. Ερευνητές υποψιάζονται πως το χημικό μπορεί να πέρασε στα αυγά μέσω ενός μολυσμένου μέσου καθαρισμού από το άκαρι. Το απορρυπαντικό αυτό ονομάζεται Dega 16 και χρησιμοποιείται στον καθαρισμό αχυρώνων. Ποινικές έρευνες έχουν αρχίσει τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία.
Περίπου 180 ορνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.
Στο μεταξύ, η κρίση επεκτάθηκε στη Γαλλία και τη Βρετανία (μετά τις Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία), που επίσης επλήγησαν με την σειρά τους από την κρίση, μετά τη διανομή σε αυτές της χώρες αυγών από την Ολλανδία, που έχουν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη ουσία.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ποινικές έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία όπως και στο Βέλγιο και στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται επίσης η προμηθεύτρια βελγική εταιρεία Poultry-Vision, που απέκτησε μεγάλες ποσότητες fipronil στη Ρουμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Έλεγχοι και στο κρέας πουλερικών
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους και στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil. «Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αυγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων, NVWA.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αυγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO). Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί αυτοί, των οποίων η παραγωγή αυγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.
Σύμφωνα πάντως με τον LTO, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αυγά τους. Στην πρώτη περίπτωση τα πουλερικά δεν προσβάλλονται από το κόκκινο άκαρι ώστε να χρειάζεται η χρήση εντομοκτόνων.
«Γνώστες από το 2016»;...
Η παρουσία του fipronil, του εντομοκτόνου που βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου των εκατομμυρίων μολυσμένων αυγών στην Ευρώπη, είχε διαπιστωθεί σε αυγά στην Ολλανδία από τον Νοέμβριο 2016, δήλωσε χθες ο βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντένις Ντικάρμ. «Οταν μία χώρα σαν την Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν μεταδίδει αυτού του είδους την πληροφορία, αυτό είναι πρόβλημα», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των βέλγων βουλευτών στις Βρυξέλλες, κατά την οποία παρουσίαζε την έκθεση της Βελγικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Afsca) για το κύκλωμα των μολυσμένων αυγών.
[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]