74% περισσότεροι “μικροί” στο εμπόριο, έβαλαν POS το τελευταίο 12μηνο

09 September 2016

74% περισσότεροι “μικροί” στο εμπόριο, έβαλαν POS το τελευταίο 12μηνο

Story Highlights

  • Καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, ορθώνουν εμπόδια στην υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών

Related Articles

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αποτυπώνει η έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΒΕΕ. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιούλιο 2016 και είχε σκοπό την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων).

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε παγίδα ρευστότητας, με τις μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.

pos-e-bankingΩστόσο οι μικρές επιχειρήσεις, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με την εφαρμογή των capital controls πέρυσι το καλοκαίρι, φαίνεται ότι επέδειξαν υψηλό βαθμό προσαρμογής στις νέες συνθήκες, καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους που διαθέτουν τερματικά POS. Η αύξηση έφτασε σε ένα χρόνο το 75% (από 28,9% στο 49%). Αντίστοιχα, 2 στις 3 επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking (αύξηση 37%). Όμως, ανασταλτικοί παράγοντες προς την κατεύθυνση ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 50% των επιχειρήσεων καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1%.

ypoxreoseisΕπιπλέον αρνητικό σημάδι είναι το γεγονός ότι πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016. Τούτο μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων της χώρας προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, δημιουργώντας μια νέα φούσκα χρέους. Οι ευεργετικές ρυθμίσεις των 72/ 100 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές αρχικά μείωσαν το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εντούτοις, παραμένει εκπεφρασμένη η αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει. Πιο συγκεκριμένα, το 12,6% έχει ήδη χάσει τη ρύθμιση στην εφορία  (περίπου 16.000), ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. Περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση/ ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.

programma-espa-anaptyxiakosΤην ίδια στιγμή, είναι λίγες οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να υπαχθούν σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 19,5% των μικρών επιχειρήσεων στο εμπόριο, σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, αν και αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό που εμφανίζουν οι μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης (13,2%) και υπηρεσιών (17,6%). Συνολικά πάντως, περισσότερο οι νέες εταιρίες (μέχρι 5 έτη λειτουργίας) έχουν την ανάγκη να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επενδύσεων και σχεδιάζουν να το κάνουν. Στα συμπεράσματα της έρευνας πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αρνητικά αξιολογούν οι μικρές επιχειρήσεις τις μεταβολές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Το 91,6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η μείωση του κατώτατου μισθού δεν επέδρασε ευεργετικά προς την κατεύθυνσης βελτίωσης/ αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Είναι σαφές ότι αυτή η εξέλιξη έπληξε την εγχώρια ζήτηση και συνέτεινε στην αποσάθρωση της μεσαίας τάξης στη χώρα.

Η έρευνα

Η έρευνα είναι η δεύτερη για το 2016 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1000 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13 έως 25 Ιουλίου 2016 και έχει ως βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

09 September 2016
Banner