7 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

07 June 2022

7 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα και ήδη η Ε.Ε. είναι σε διαβούλευση με όλες της χώρες της, ώστε να υπάρξουν σαφή και ασφαλή συμπεράσματα για τη δημόσια υγεία που θα οδηγήσουν σε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την ποιότητα ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (World Food Safety Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα. Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει στη φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) με θέμα «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία» (Safer food, better health) δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας για να έχουμε ασφαλή τρόφιμα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την υγεία και την ευημερία μας αλλά και την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ «Η ασφάλεια τροφίμων είναι καθοριστική για υγιή και βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πώς αυτά μπορούν να βελτιωθούν στο σύνολό τους, έτσι ώστε να παράγουμε, να εμπορευόμαστε και να καταναλώνουμε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την εκστρατεία του Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων για το έτος 2022 στέλνει κάποια κύρια μηνύματα ευελπιστώντας στην αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης.


Τα μηνύματα του WHO

  1. Αν δεν είναι ασφαλές, δεν είναι τρόφιμο.
    Δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ασφάλεια τροφίμων. Μόνο όταν τα τρόφιμα είναι ασφαλή, θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες και θα βοηθήσουν τον ενήλικο πληθυσμό να ζήσει μια ενεργή και υγιή ζωή και τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
  2. Η ασφάλεια των τροφίμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία.
    Τα ασφαλή τρόφιμα επιτρέπουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προάγουν τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ανάπτυξη και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
    Τα περισσότερα τροφιμογενή νοσήματα μπορούν να προληφθούν με σωστό χειρισμό των τροφίμων και εκπαίδευση.
  3. Όλοι είναι διαχειριστές κινδύνου.
    Όλοι αξιολογούν τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων ως μέρος των καθημερινών τους επιλογών. Αυτές οι επιλογές γίνονται από άτομα και συλλογικά από οικογένειες, κοινότητες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
  4. Η ενίσχυση της συνεργασίας βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων.
    Η κοινή ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί τη συνεργασία σε θέματα που μας επηρεάζουν όλους - σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η συνεργασία είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς εντός κοινοτήτων, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, αλλά και διασυνοριακά, για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ασφαλών τροφίμων σε όλο τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο τώρα και στο μέλλον.
  5. Η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη.
    Οι καταναλωτές συνήθως δεν μπορούν να διακρίνουν «διά γυμνού οφθαλμού» ή να μυρίσουν εάν τα τρόφιμά τους είναι ασφαλή, αλλά οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει δοκιμές και εργαλεία για τον εντοπισμό μη ασφαλών τροφίμων. Επιστήμονες τροφίμων όπως μικροβιολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί, τοξικολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί
    συμβουλεύουν ποιες πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας, χειρισμού και προετοιμασίας τροφίμων χρειάζονται για να γίνουν τα τρόφιμα ασφαλή. Όταν εφαρμόζονται ασφαλείς πρακτικές σε όλη την τροφική αλυσίδα, τα τρόφιμα γίνονται ασφαλή.
  6. Η επένδυση στην ασφάλεια των τροφίμων σήμερα θα προσφέρει μελλοντικά οφέλη.
    Η ασφαλής παραγωγή τροφίμων βελτιώνει τις οικονομικές ευκαιρίες επιτρέποντας την πρόσβαση των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην αγορά και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, τα μη ασφαλή ή επιμολυσμένα τρόφιμα οδηγούν σε απορρίψεις εμπορευόμενων παρτίδων, οικονομική βλάβη και απώλεια και σπατάλη τροφίμων. Ως εκ τούτου, οι καλές πρακτικές
    κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας βελτιώνουν τη βιωσιμότητα ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλοντας στη διατήρηση περισσότερου γεωργικού προϊόντος.

ΕΦΕΤ: Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26 Αθήνα, Τηλ.: 213-2145800, Fax: 213 2145860, E-mail: info@efet.gr, Ιστοσελίδα: www.efet.gr

07 June 2022
Banner