5.500 αμνοερίφια άγνωστης προέλευσης εντόπισαν οι έλεγχοι

27 April 2016

5.500 αμνοερίφια άγνωστης προέλευσης εντόπισαν οι έλεγχοι

Τον εντοπισμό 5.500 αμνοεριφίων χωρίς σήμανση και παραστατικά  σε τρεις περιπτώσεις ελέγχων ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ αναφέρει:

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μικτά ελεγκτικά κλιμάκια με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας (Κακαβιά, Προμαχώνας, Εύζωνοι) σε λιμάνια, εθνικές οδούς, σφαγεία, στη Βαρβάκειο αγορά, στην αγορά του Ρέντη και στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, αλλά και σε επιχειρήσεις που διακινούν ή επεξεργάζονται προϊόντα μαζικής κατανάλωσης τις μέρες του Πάσχα.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη διερεύνηση της ιχνηλασιμότητας τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής ώστε να διαπιστωθεί η προέλευσή τους και να αντιμετωπιστεί το γνωστό φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν διάφορες παρατυπίες που αφορούν σε παραβάσεις φορολογικής, ασφαλιστικής και υγειονομικής νομοθεσίας, ιχνηλασιμότητας κλπ.

Σε τρεις περιπτώσεις ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αγρίνιο, εντοπίστηκαν 5.500 αμνοερίφια άγνωστης προέλευσης και προορισμού, καθώς δεν είχαν σήμανση και δεν συνοδεύονταν από τα απαιτούμενα παραστατικά και έγγραφα διακίνησης. Οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται περαιτέρω προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνιστούν φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι των υπηρεσιών του Υπουργείου και των μικτών ελεγκτικών κλιμακίων είχαν αποφασιστεί κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας, του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων θα συνεχιστούν εντατικά το επόμενο διάστημα, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

27 April 2016
Banner
Banner