4 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης

20 September 2023

4 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης

«Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Ένα πρόβλημα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό απέναντι στο οποίο, η μάχη θα είναι συνεχής και σκληρή μέχρι να αντιμετωπισθεί», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, καθώς «σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά  στις χώρες με το χαμηλότερο γενικό πληθωρισμό, στο 3,5% αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,9%). Αλλά και στον πληθωρισμό τροφίμων, καταγράφεται ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση καθώς τον Αύγουστο ανήλθε στο 10,8% έναντι 13% τον Ιούλιο (σε ετήσια βάση). Η Η ίδια τάση ήπιας αποκλιμάκωσης παρατηρείται και σε επιμέρους κατηγορίες τροφίμων. Στο ψωμί και τα δημητριακά βασικά αγαθά στο τραπέζι κάθε οικογένειας, η Ελλάδα έχει τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 6,6% από 8,5% τον Ιούλιο, Αλλά και στο φρέσκο γάλα πλήρες ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 6,3% τον Αύγουστο  και 16,7% το Μάιο».

Συγκεκριμένα:

1. Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση, πέρα από τις προωθητικές ενέργειες, έως 5% για τουλάχιστον 6 μήνες, με τιμή αναφοράς αυτή που σημειώθηκε χθες. Θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά τιμή προϊόντος για τυχόν παραβάσεις.

2. Αυστηροποίηση ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο ισολογισμό άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους τους με τους προμηθευτές.

3. Ενίσχυση διαφάνειας στα οπωροκηπευτικά. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο ισολογισμό άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα οπωροκηπευτικά.

4. Διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών με ενίσχυση και ταυτόχρονη αναβάθμιση του μηχανισμού καταγγελιών. Δημιουργείται ειδική εφαρμογή (application) για τη διατύπωση των καταγγελιών. Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ η νέα εφαρμογή το συντομότερο δυνατό και δη πριν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

20 September 2023
Banner
Banner