Στήριξη της κτηνοτροφίας με 150 εκατ. ευρώ ζητά ο ΣΕΚ

22 September 2022

Στήριξη της κτηνοτροφίας με 150 εκατ. ευρώ ζητά ο ΣΕΚ

Απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ειδικότερα σε όσα αφορούσαν την κτηνοτροφία αποτελεί η επιστολή που έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά.

Ο ΣΕΚ θεωρεί το ποσόν των 89 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να στηρίξει την κτηνοτροφία, πολύ μικρό και ζητά την αύξηση του ποσού στα 150 εκατ. ευρώ, καθώς και διαβούλευση των κτηνοτροφικών και των πτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ- ΠΕΚ-Συντονιστικό ΑΜΘ), όπως ήταν ήδη προγραμματισμένη.

«Κατ’ αρχήν το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιµετωπιστεί, έστω µέρος της τεράστιας αύξησης των τιµών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100% και σε συνδυασµό µε την αύξηση της τιµής της ενέργειας (̟πετρέλαιο-φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) δηµιουργείται ένα εκρηκτικό µείγµα αύξησης του κόστους παραγωγής που παρά την αύξηση των τιµών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιµετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων και µελισσοκόµων από την πολιτεία».

View Post

Στο θέμα της τιμής πώλησης του αιγορόβειου γάλακτος για τη νέα σεζόν, 2022-2023, και μετά από συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι παραγωγοί ζητούν τιµές 1,80 ευρώ για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιµής για το γίδινο, ως κατώτερη τιµή εκκίνησης, µε δεδοµένο ότι το µέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία τους.

Η επιστολή καταλήγει: «Ζητάµε τη στήριξή σας γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα ελάχιστα που αναφέρονται πιο πάνω, η καταστροφή της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή, αλλά ̟πραγµατικότητα».

22 September 2022
Banner
Banner