Αυξημένες το 2019 οι εισαγωγές κρέατος – Ανάλυση στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ

23 April 2020

Αυξημένες το 2019 οι εισαγωγές κρέατος – Ανάλυση στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ

Ακόμη μία χρονιά αύξησης των εισαγωγών κρέατος και προϊόντων του ήταν το 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ετησίως επεξεργάζεται το Meat News (πηγή η ΕΛΣΤΑΤ).

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή η αξία των εισαγωγών ήταν αυξημένη κατά 5,4% συγκριτικά με το 2018 και έφτασε στα 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η αξία αυτή αντιστοιχούσε σε μειωμένη ποσότητα εισαγωγών, καθώς το 2019 η χώρα εισήγαγε κρέας και προϊόντα του που ανήλθε στις 431,6 χιλιάδες τόνους, δηλαδή 2,5% μικρότερη σε σχέση με το 2018.

Η αναντιστοιχία μεταξύ μειωμένης ποσότητας και αυξημένης αξίας εισαγωγών φωτογραφίζει βέβαια κυρίως την πορεία των διεθνών τιμών του χοιρινού κρέατος, που από τους πρώτους ακόμη μήνες του 2019 πήραν την ανηφόρα, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης που εκδήλωσε η Κίνα παίρνοντας από τις διεθνείς αγορές τεράστιες ποσότητες χοιρινού, αφού η δική της παραγωγή χτυπήθηκε άσχημα από την επιδημία της αφρικανικής πανώλους των χοίρων.

Η Ελλάδα εισήγαγε το 2019 περί τις 10 χιλ. τόνους λιγότερο χοιρινό κρέας (μείωση 4,9%) σε σχέση με το 2018, δαπανώντας όμως για την ποσότητα αυτή περίπου 61 εκατ. ευρώ περισσότερα (αύξηση 13,7%). Αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή για κάθε κιλό χοιρινού που εισήχθη στην Ελλάδα το 2019 ήταν 19,6% υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του 2018.

Εκείνο που επίσης αξίζει να επισημανθεί είναι ότι μεταξύ των βασικών ειδών κρέατος, ανάλογη πορεία είχαν και οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών. Στην κατηγορία αυτή οι εισαγωγές το 2019 ήταν 1,3% περισσότερες σε ποσότητα αλλά 8,1% υψηλότερης αξίας, με συνέπεια η μέση τιμή ανά κιλό εισαγόμενου κρέατος πουλερικών να είναι 6,7% υψηλότερη από τη μέση τιμή του 2018. Το ακριβό χοιρινό έσπρωξε τον Ευρωπαίο καταναλωτή προς το φθηνότερο κοτόπουλο και αυτή η αύξηση της ζήτησης πιθανότατα έδωσε διεθνώς ανοδική ώθηση στην τιμή.

Εμφανώς πιο υψηλή ήταν το 2019 η τιμή που πληρώσαμε και για τα εισαγόμενα επεξεργασμένα προϊόντα, όμως στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και σε ποσότητα και σε αξία.

Κατά τα λοιπά, επισημαίνεται για άλλη μία χρονιά η μείωση των εισαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος, αλλά και η σημαντική σε ποσοστό αύξηση των εισαγωγών κρεάτων της κατηγορίας «αλατισμένα ή σε άλμη, αποξηραμένα ή καπνιστά».

Σημειώνεται επιπλέον η μικρή αύξηση εισαγωγών βόειου κρέατος (αθροιστικά φρέσκου και κατεψυγμένου) το 2019, αγγίζοντας τις 118 χιλ. τόνους. Η αξία του εισαγόμενου βόειου (αθροιστικά φρέσκου και κατεψυγμένου) ήταν εν τούτοις μικρότερη κατά 0,6%, εξέλιξη την οποία διαμόρφωσε εν πολλοίς το κατεψυγμένο, του οποίου η αξία εισαγωγών το 2019 ήταν κατά 7,2% μικρότερη συγκριτικά με το 2018.

Η συνολική εικόνα των εισαγωγών του 2019 δεν δείχνει σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ όσων ανταγωνίζονται για να κερδίσουν μερίδιο στην ελληνική αγορά. Αν υπολογίσουμε το σύνολο νωπού, κατεψυγμένου και διατηρημένου κρέατος (όχι προϊόντα και παρασκευάσματα, κονσέρβες) που εισήχθη στη χώρα μας πέρυσι, φαίνεται ότι η πρώτη πεντάδα προμηθευτών μας παραμένει σταθερή στις θέσεις της: Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία αποσπούν το 77,6% της συνολικής αξίας των εισαγόμενων κρεάτων το 2019 (σχεδόν όσο και το 2018). Αυτό δείχνει ότι παρά τις επιμέρους ανακατατάξεις ανά κατηγορία κρέατος, η ελληνική αγορά παραμένει πιστή στις βασικές χώρες-προμηθευτές της.

Ολόκληρη η ανάλυση με πίνακες και διαγράμματα στο Meat News Απριλίου (Νο 81) που κυκλοφορεί.

23 April 2020
Banner
Banner