1,8 εκατ. για οζώδη, ευλογιά, αφθώδη πυρετό και πανώλη μηρυκαστικών

30 June 2017

1,8 εκατ. για οζώδη, ευλογιά, αφθώδη πυρετό και πανώλη μηρυκαστικών

Πρόγραμμα επιτήρησης τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί σε Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, και στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο. Τα νοσήματα τα οποία αφορά το πρόγραμμα, είναι: Οζώδης ∆ερματίτιδα Βοοειδών, Ευλογιά του προβάτου, Αφθώδης Πυρετός και Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών. Αυτή ήταν η ενημέρωση που έλαβαν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχαν χθες με τον αν. υπουργό ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το Υπουργείο:

«Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στην συνάντηση του την Τετάρτη 28/6 με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο, ενημέρωσε για το πρόγραμμα Επιτήρησης Εξωτικών Νοσήµατων,  προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο.

Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του για τέσσερα εξωτικά νοσήματα: την Οζώδη ∆ερματίτιδα Βοοειδών, την Ευλογιά του προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών.

Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από την ΕΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την  δαπάνη πρόσληψης 23 κτηνιάτρων  για εργασία πεδίου, προσωπικό  για την ∆/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ειδικότερα για τον νομό Έβρου προβλέπεται  η πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ, ο απαραίτητος εξοπλισμός και  η προμήθεια δύο οχημάτων.

Επιπλέον συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στον Νομό για τη νόσο ευλογιά, μετά το πρόσφατο κρούσμα πλησίον των συνόρων με την Τουρκία, με έμφαση στην  ειδοποίηση των κτηνιάτρων από τους κτηνοτρόφους σε 4ψήφιο αριθμό, καθώς και  ενδεχόμενη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον νομό  Έβρου.

Ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε  κατηγορηματικά ότι στηρίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στις ακριτικές περιοχές της χώρας».

Νεότερη -διορθωτική- ενημέρωση

Με νεότερη διορθωτική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση κατά 100% από την Ε.Ε. "περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δαπάνη πρόσληψης συνολικά 24 (κι όχι 23) κτηνιάτρων στις δαπάνη πρόσληψης συνολικά 24 κτηνιάτρων στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και ειδικού λογισμικού".

Η νεότερη ανακοίνωση απαλείφει επίσης την "ειδοποίηση των κτηνιάτρων από τους κτηνοτρόφους σε 4ψήφιο αριθμό".

30 June 2017
Banner