Στα 140 δισ. η αξία αγοράς των εναλλακτικών «κρεάτων» την επόμενη 10ετία

04 June 2019

Στα 140 δισ. η αξία αγοράς των εναλλακτικών «κρεάτων» την επόμενη 10ετία

Θετική αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια η ανταπόκριση των καταναλωτών στα προϊόντα που παρουσιάζονται ως υποκατάστατα του κρέατος. Σύμφωνα με ανάλυση της Barclay, προϊόντα φυτικής προέλευσης που «μιμούνται» το κρέας (και δανείζονται ονόματα όπως κιμάς, λουκάνικο, χάμπουργκερ κ.ά.), ενδεχομένως να αποσπάσουν ένα μερίδιο περί το 10% από την αγορά προϊόντων κρέατος την επόμενη δεκαετία. Η μελέτη της Barclay κάνει μάλιστα λόγο για μια αγορά υποκατάστατων κρέατος, αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ενώ το κρέας εργαστηρίου θέλει πιθανώς αρκετά χρόνια ακόμη για να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος έναντι των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον. Στην αγορά υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για τέτοια προϊόντα (πιθανότατα και για το κρέας εργαστηρίου), από όσες πιθανολογούνταν προ δεκαετίας για τα ηλεκτρικά οχήματα», λέει η μελέτη, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας πολύ μεγάλης καινοτομίας όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που όμως δεν πήρε τη θέση που πιθανολογούσαν οι εμπνευστές της.

Οι Beyond Meat και Impossible Foods είναι δύο από τις πιο γνωστές εταιρείες που παράγουν «κρέας» φυτικής προέλευσης, αλλά γίγαντες της βιομηχανίας κρέατος και εν γένει των τροφίμων, όπως η Tyson Foods και η Nestle, έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αναπτύξουν και να λανσάρουν τους επόμενους μήνες προϊόντα υποκατάστατα του κρέατος.

Προφανώς ανιχνεύεται στην αγορά των εναλλακτικών κρεάτων ένα κερδοφόρο τοπίο, από το οποίο αρκετοί σπεύδουν να επωφεληθούν. Είναι χαρακτηριστικά τα ονόματα των δύο εταιρειών που μόλις αναφέρθηκαν, αλλά πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι στις μέρες μας, δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν σε επιχειρήσεις εναλλακτικών πρωτεϊνών. Κανένας επενδυτής και επιχειρηματίας δεν μπορεί να αγνοήσει, για παράδειγμα, την επίδοση της μετοχής της Beyond Meat που κατά τη δημόσια προσφορά της τον Μάιο η απόδοσή της έφτασε στο 163% της δημόσιας προσφοράς και συγκέντρωσε 240 εκατ. δολάρια...

04 June 2019
Banner
Banner