Χωρίς χοιρινό η βελγική αγορά τα Χριστούγεννα

29 September 2014

Η βελγική ένωση αγροτών ABS καλεί τα μέλη της να σταματήσουν τον εφοδιασμό της αγοράς με χοίρους από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στη συνεχή μείωση τιμών στο χοιρινό κρέας που επικρατεί στην Ευρώπη.
«Εμείς θα παραλύσουμε κάθε σφαγείο και εργοστάσιο κρέατος στη χώρα. Ζητάμε επίσης από τους Ευρωπαίους ομολόγους μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Αυτή είναι μια απελπισμένη πράξη έσχατης ανάγκης, οι χοιροτρόφοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν». Με αυτό το κάλεσμα η Algemeen Boeren Syndicaat αντιδρά στην πρακτική του καθορισμού των ευρωπαϊκών τιμών του χοιρινού κρέατος κάθε εβδομάδα στη Γερμανία, όπως λένε. «Μπορούμε να το κατανοήσουμε για το χοιρινό κρέας που εξάγεται στη Γερμανία, αλλά δεν υπάρχει καμία σύνδεση του κρέατος που προορίζεται για την εγχώρια αγορά ή για το χοιρινό κρέας που εξάγεται σε άλλες χώρες».
Ως πρώτο βήμα, η Ένωση ζήτησε από τα μέλη του κλάδου των χοίρων να περιορίσουν το βάρος σφαγής όλων των ζώων έως 105 kg. Αυτό θα οδηγήσει σε μερική μείωση 10% της παραγωγής κρέατος. Κάτι τέτοιο αναμένουν να προσφέρει στους χοιροτρόφους πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη αξιοποίηση της τροφής, λιγότερη κοπριά, λιγότερα χρήματα για τροφή και προσωρινά μεγαλύτερη ταμειακή ρευστότητα.
Το επίκεντρο της εκστρατείας θα είναι πάντως κατά τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, στοχεύοντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που για τους πολλούς Βέλγους, όπως και για αρκετές οικογένειες στην Ευρώπη το χοιρινό κρέας αποτελεί το κύριο πιάτο.

e71a5-belgian-pigfarmers

29 September 2014
Banner
Banner