“Χωρίς αγρότες, χωρίς φαγητό”, διαδηλώνει η Ευρώπη

15 July 2022

“Χωρίς αγρότες, χωρίς φαγητό”, διαδηλώνει η Ευρώπη

Καθώς οι αγρότες στην Ολλανδία συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στις κυβερνητικές «πράσινες» πρωτοβουλίες που απειλούν να καταστρέψουν τη γεωργία και την παραγωγή τροφής εν γένει, προστίθενται τώρα και άλλοι αγρότες στην Πολωνία, τη Γερμανία και στην Ιταλία που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση.

Την εβδομάδα που διανύουμε ξείνησαν διαδηλώσεις, προκειμένου να αμφισβητήσουν και να εναντιωθούν στους κυβερνητικούς κανονισμούς που περιορίζουν τη γεωργία και κατ’ επέκταση την τροφή. Επιπλέον καθιστούν αδύνατη τη συνέχεια εργασίας για χιλιάδες επαγγελματίες γεωργούς και κτηνοτρόφους, από τη στιγμή που σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φάρμες θα πρέπει να περιοριστούν.

 «Δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε αγρότες!» φώναζαν οι αγρότες στην Ιταλία καθώς κυκλοφορούσαν με τα τρακτέρ τους σε κεντρικούς δρόμους. «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα!», ήταν τα συνθήματά τους, αφού τα βοοειδή είναι στο στόχαστρο, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις, ως παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Στην Ιταλία, οι αγρότες σκέφτονται να εντείνουν τις διαδηλώσεις τους που αφορούν τον αμείωτο πληθωρισμό, τις αποτυχίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις αυστηρές «πράσινες» πρωτοβουλίες που αναγκάζουν τη γεωργική βιομηχανία να γονατίσει.

Εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται να συμφωνούν πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τη γη και τις καλλιέργειες και έτσι τα τρακτέρ πήραν πλέον το "λόγο". Αμφισβητούν τις εκθέσεις της παγκόσμιας οικονομίας και όσα λέγονται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και εναντιώνονται στις οδηγίες για μείωση των επιχειρήσεών τους που αφορούν τη γη και τα ζώα εκτροφής.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται εκφράζοντας την οργή τους για τους νέους κυβερνητικούς κανονισμούς που τους αναγκάσουν να μειώσουν τα αζωτούχα λιπάσματά τους, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των ζώων τους και προκαλώντας, τελικά, χρεοκοπία σε οικογενειακές επιχειρήσεις.

 «Οι αγελάδες και οι χοίροι δεν αποτελούν απειλή για τον πλανήτη», αναφέρουν σχολιαστές, ενώ υπάρχει και η άποψη που λέει πως «νούμερο ένα πηγή μεθανίου είναι οι ορυζώνες και ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη λανθασμένη διαχείριση των καλλιεργειών της». Ενώ ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούγονται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι κι αυτή που λέει πως «η Κίνα και η Ινδία πρωτοστατούν ρίχνοντας σκουπίδια στα ποτάμια τους που ρέουν στη θάλασσα».

Γερμανοί και Πολωνοί αγρότες στους δρόμους

Στη Γερμανία οι ενώσεις των αγροτών της αμφισβητούν μια πρόσφατα ψηφισμένη τροπολογία νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από το Κοινοβούλιο της χώρας. «Είναι εντελώς ακατανόητο ότι εν μέσω αυτής της εκτεταμένης ενεργειακής κρίσης, μια βιώσιμη εγχώρια πηγή ενέργειας, όπως το βιοαέριο, περιορίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και βιομεθανίου», δήλωσε ο Bernhard Krüsken, γενικός γραμματέας του Σύλλογος Αγροτών της Γερμανίας.

Εν μέσω του, φαινομενικά, παγκόσμιου αυξανόμενου πληθωρισμού - που ξεκίνησε με τις επιπτώσεις της πανδημίας και επιδεινώθηκε από την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση η οποία τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας- η Ευρώπη επιβαρύνεται περισσότερο απ’ όλες τις χώρες το κόσμου. Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας, τώρα έχει προκληθεί μια άλλη πιθανή (αλλά αναμενόμενη) κρίση – η επισιτιστική.

Ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης δίνει διαφορετικό νόημα στο «αγρόκτημα σε δρόμο», καθώς ένα κύμα διαμαρτυριών εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο, απαιτώντας από τις κυβερνητικές πολιτικές να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτυρήθηκαν, επίσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης, διαδηλώνοντας οι ίδιοι για τις πολιτικές της κυβέρνησής τους που σχετίζονται με τη γεωργική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους των λιπασμάτων και επιτρέποντας στις εισαγωγές φθηνών τροφίμων να ανταγωνίζονται, προκαλώντας άνοδο στο κόστος της τοπικής παραγωγής.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας φωνάζοντας: «Φτάνει πια! Δεν θα επιτρέψουμε να μας κλέψουν!» όπως και «Εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε την κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικοί!».

Πηγές: thedeepdive.ca, naturalnews.com, euroweeklynews.com.

15 July 2022
Banner