Χρήστος Τσομπάνος, αναπληρωτής πρόεδρος ΣΕΚ: Η πολιτεία να σκύψει πάνω από τη Θεσσαλία
Related Articles
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος, εκφράζει τις ανησυχίες του για το πώς θα κινηθεί η αγορά των γαλακτοκομικών, μετά την καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου, αλλά και τη βεβαιότητα πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την έγκαιρη ανάκαμψη της παραγωγής.
Συνέντευξη στη Λόλα Σκαλτσά. Δημοσιεύτηκε στο Meat News #120, Νοέμβριος 2023
Meat News: Κύριε Τσομπάνο, πώς είναι τα πράγματα στη Θεσσαλία σχεδόν δύο μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή; Πιστεύετε πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας κρέατος;
Χρήστος Τσομπάνος: Τα στοιχεία που έχουμε αναφέρουν πως έχουν χαθεί 70.000 αιγοπρόβατα. Μια μικρή μερίδα σταβλισμένα ζώα, μία μερίδα χοιρινά. Π.χ. ο κ. Διδάγγελος έχασε πάνω από 7.000 χοιρινά, πολύ μεγάλη απώλεια. Όσον αφορά στην επάρκεια, δεν νομίζω πως θα υπάρξει διατροφικό πρόβλημα γιατί το γάλα από τα αρνιά δεν θα δημιουργήσει θέμα στην αγορά. Το πρόβλημα που ενδεχομένως να προκληθεί αφορά τους τυροκόμους μόνο, ενώ θεωρώ πως οι υπόλοιπες βιομηχανίες ζωικού κεφαλαίου θα προχωρήσουν κανονικά. Βέβαια, εδώ με το τυρί υπάρχει μια παγίδα που πιθανόν να προκύψει λόγω της μερικής έλλειψης φέτας. Μήπως κάποιοι εκμεταλλευτούν το γεγονός της έλλειψης φέτας για ένα διάστημα και προωθήσουν το λευκό τυρί, παρουσιάζοντάς το ως φέτα. Θέλει να δώσουμε προσοχή στην αγορά μας. Κι εδώ θα θυμηθώ κάτι που μας είχε πει ο υφυπουργός Γεωργίας της Γαλλίας σε μια σύσκεψη της Agrotica «προσοχή, μην εξαπλωθεί το λευκό τυρί και το συνθετικό κρέας». Κάποιοι θα επικαλεστούν πως δεν υπάρχει κρίση ή έλλειμμα και θα πλασάρουν «κακέκτυπα».
Meat News: Σε πόσο χρόνο θεωρείτε ότι μπορεί να ανακάμψει η περιοχή;
Χρ. Τσομπάνος: Έχουμε δύο παραμέτρους: Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και εάν υλοποιήσει όσα λέει. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει είναι φυσικά στη σωστή κατεύθυνση. Εάν όμως είναι χρονοβόρα τότε εδώ θα έχουμε θέμα στο χρονοδιάγραμμα. Καταρχήν πρέπει να αποζημιώσει 100% το ζωϊκό κεφάλαιο. Και δεν είναι μόνον αυτό, αλλά τα μαντριά και οι ζωοτροφές είναι επίσης ένα πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί. Θα υπάρξουν ζωοτροφές για να μπορεί να παραχθεί γάλα; Όλη αυτή την προσπάθεια δεν βλέπω να εφαρμόζεται σε λιγότερο από 12 μήνες για να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν. Πού θα βρεθούν ζωοτροφές μέσα στο χειμώνα και από πού θα γίνει η αγορά του ζωικού κεφαλαίου; Πολλοί δεν θα ξανασχοληθούν με την κτηνοτροφία και ειδικά με τα πρόβατα. Θα πάρουν τη γενναία αποζημίωση και θα εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία. Είναι μια συζήτηση που ακούγεται πολύ στη Θεσσαλία τον τελευταίο καιρό.
Meat News: Η πρωτογενής παραγωγή επομένως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα;
Χρ. Τσομπάνος: Όχι, δεν θα έχουμε πρόβλημα, γιατί θα καλυφθεί από τις υπόλοιπες κτηνοτροφικές μονάδες μεγάλου βεληνεκούς. Με μια καλή διαχείριση μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα. Μπορεί να μην επανέλθει το 100% των παραγωγών, αλλά το 80% σίγουρα θα συνεχίσει την παραγωγή.
Meat News: Θα υπάρξουν κίνητρα για να συνεχίσουν;
Χρ. Τσομπάνος: Στη συζήτηση που κάναμε με τον κ. Αυγενάκη στη Θεσσαλονίκη, στο Επιμελητήριο, είχα κάνει μια πρόταση ώστε στους προβατοτρόφους στους οποίους θα δοθεί αποζημίωση, να υπάρχει μια δικλείδα προστασίας έτσι ώστε στα επόμενα 3 χρόνια να μην έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, να είναι «ανενεργοί». Δεν ξέρω βέβαια εάν θα εισακουστώ από το Υπουργείο. Ας δοθούν πρώτα οι αποζημιώσεις, να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη και βλέπουμε. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας πρέπει να σκύψει η πολιτεία, πρέπει να σκύψει το υπουργείο 100%. Υπάρχουν βασικά πράγματα, καθημερινής επιβίωσης. Πώς θα πληρώσει τα δάνειά του, πώς θα ζήσει, πώς θα βγάλει το μήνα του ο παραγωγός;
Meat News: Τι προβλέπεται να γίνει με τους παραγωγούς που έχουν πάρει επιταγές από τις γαλακτοβιομηχανίες για να αγοράσουν ζωοτροφές;
Χρ. Τσομπάνος: Αυτό είναι, πράγματι, ένα σοβαρό θέμα και επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος σ’ αυτούς τους συναδέλφους που καταστράφηκαν. Π.χ. ο κ. Διδάγγελος από πού να ξεκινήσει; Από τους στάβλους, από τον μηχανολογικό εξοπλισμό που καταστράφηκαν, από τις χοιρομητέρες που πνίγηκαν; Αλλά υπάρχει κι άλλο ένα σοβαρό θέμα που είναι οι πελάτες του. Πότε θα φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν, ώστε να μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του; Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που μας βασανίζουν όλους.
Meat News: Υπάρχει και κοινωνικός αντίκτυπος, μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και έχει συστολή σε οποιαδήποτε εν δυνάμει κίνηση από δω και πέρα. Κι ας μην ξεχνάμε πως ο χειμώνας ακόμα είναι μπροστά μας…
Χρ. Τσομπάνος: Θέλω να σας πω πως ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά θέματα, όπως και ολόκληρο το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές πολλές φορές, υποκινούμενος από πραγματικό ενδιαφέρον κι όχι μόνο από καθήκον. Θεωρώ, λοιπόν, πως θα το παλέψουν προς το σωστό δρόμο. Παρ’ όλα αυτά είναι δικαιολογημένη η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος. Εδώ εμείς είμαστε 200 χλμ. μακριά από τον τόπο της καταστροφής και νιώθουμε θλίψη για όσα έχουν συμβεί. Προσωπικά δεν έχω επισκεφτεί την περιοχή, αλλά μιλώντας με τον κ. Αυγενάκη και τον γ.γ. του υπουργείου, τον κ. Στρατάκο που βρίσκονται συχνότατα στη Θεσσαλία, η κατάσταση είναι τραγική. Ας ελπίζουμε και μετά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας στον Θεσσαλικό Κάμπο να υπάρξει η δυνατότητα και με τον κατάλληλο χειρισμό της κυβέρνησης, να λάβουμε κανένα κονδύλι επιπλέον. Αλλά θα σας πω κάτι σχετικά με το φόβο. Όταν ένας κτηνοτρόφος αναγκάζεται να θανατώσει τα ζώα του που έχουν προσβληθεί από βρουκέλλωση, την ίδια σκέψη κάνει με τους πληγέντες παραγωγούς. Δεν ξέρει εάν μπορεί να συνεχίσει το επάγγελμα, εάν έχει τη δύναμη να προχωρήσει.
Meat News: Ποια είναι η γνώμη σας για την ακρίβεια, για τις τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα;
Χρ. Τσομπάνος: Οι τιμές έχουν ξεφύγει πλέον. Και σε ό,τι αφορά το γάλα που είναι η ειδικότητά μου, η τιμή από 1,90€ πήγε στο 2, αν και κάποιες βιομηχανίες το έριξαν στο 1,35-1,40. Παρ’ όλα αυτά, η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος που έχει ανοδική αναπτυξιακή πορεία, δεν έριξε καθόλου τις τιμές. Σχετικά με το κρέας, το αρνί είναι σε μια λογική τιμή που μπορεί να το αγοράσει ο καταναλωτής. Το μοσχαρίσιο κρέας έχει ξεπεράσει τα 10-12 ευρώ και στην Αθήνα ίσως να το βρείτε και λίγο περισσότερο. Όμως, σε ένα νοικοκυριό δεν είναι τα γαλακτοκομικά και το κρέας, αλλά είναι το ρεύμα, το πετρέλαιο, η βενζίνη. Κι εγώ πάω σούπερ μάρκετ και βλέπω τις τιμές, τα πάντα έχουν ανέβει – κι όχι μόνον τα είδη διατροφής. Κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε επιπτώσεις, πολύ φοβάμαι πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τώρα στο Ισραήλ, εάν δεν σταματήσει εγκαίρως, θα μας οδηγήσει σε δυσκολότερες καταστάσεις.