Φθηνότερη η Ελλάδα σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του ΙΕΛΚΑ

20 December 2022

Φθηνότερη η Ελλάδα σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του ΙΕΛΚΑ

Παραμένουν χαμηλότερες οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σχέση με Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Αυτό δείχνει η έρευνα σύγκρισης τιμών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022 στην Ελλάδα σε σχέση με την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 20/12/2022 από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στηρίχτηκαν σε σύγκριση τιμών από 41 κατηγορίες προϊόντων, με ένα δείγμα πάνω από 5.000 τιμές προϊόντων από 30 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις έξι συνολικά χώρες.

To αποτέλεσμα της σύγκρισης φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 15% η Γαλλία, 8% το Ηνωμένο Βασίλειο, 5% η Ιταλία, ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4%.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η επίδραση ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «χαιρετίζω τη σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα συμπεράσματά τους νομίζω είναι προφανή, η Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστική. Δεν είναι η εικόνα αυτή που καμιά φορά δημιουργείται ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα στην οποία η αισχροκέρδεια κυριαρχεί. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα».

20 December 2022
Banner
Banner