ΥΠΠΑΤ: Καλή διαβίωση των ζώων, εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής τροφής, μείωση φυτοφαρμάκων

25 October 2022

ΥΠΠΑΤ: Καλή διαβίωση των ζώων, εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής τροφής, μείωση φυτοφαρμάκων

Related Articles

Σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη βουλευτή του Μέρα 25, σχετικά με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μεταξύ άλλων:

  • Εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων
  • 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 και λιπασμάτων
  • Αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στη Μεσογειακή διατροφή η οποία, περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο.

Ο υπουργός επισήμανε πως από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% ζωικής ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.

25 October 2022
Banner
Banner