ΥΠΑΑΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών – Η ειλικρίνεια των κτηνοτρόφων και η εφαρμογή των μέτρων θα εξαλείψουν τη νόσο

22 July 2024

ΥΠΑΑΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών – Η ειλικρίνεια των κτηνοτρόφων και η εφαρμογή των μέτρων θα εξαλείψουν τη νόσο

Related Articles

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της εμφάνισης της νόσου σε μονάδες στο Δομένικο Ελασσόνας και στα Μετέωρα Τρικάλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η νόσος επηρεάζει αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και δεν μεταδίδεται σε άλλα ζώα. Επίσης, τόσο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όσο και το επιστημονικό προσωπικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος και κρέατος δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες από την ΕΕ.

Η σύσκεψη στόχευε στον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την άμεση εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ για την εξάλειψη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Μαρία Γαλιού, η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρύσα Ντίντη, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Θωμάς Καρανάσιος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας και υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης κτηνιατρικής της περιφέρειας.

Ακολούθησε συνάντηση με κτηνοτρόφους της περιοχής.

Στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανώλης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων φορέων, ώστε ομάδες περίπου 100 κτηνιάτρων να προχωρήσουν στην εφαρμογή και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο έλεγχος στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, ενώ έως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, όλα τα ζώα στη ζώνη επιτήρησης θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, με δειγματοληψία για εργαστηριακό έλεγχο.

Αναφερόμενος στα ληφθέντα μέτρα, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:

  • Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
  • Πρέπει να υπάρχει απόλυτη τήρηση των κανονισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.
  • Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τους πληγέντες κτηνοτρόφους με κάθε δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι δεν απαιτείται πανικός, αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, σημειώνοντας ότι η πιστή εφαρμογή των μέτρων εκπέμπει ένα μήνυμα ασφάλειας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Ζητούμε την επαγρύπνηση όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής και τη στενή συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες και μέτρα προστασίας. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι το κράτος θα παρέχει στήριξη στους κτηνοτρόφους με απώλειες, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κατάστασης. Όλοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στενά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της νόσου απαιτείται ειλικρίνεια από τους κτηνοτρόφους για την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και των κτηνιάτρων για πιθανές υποψίες κρουσμάτων και ορθή εφαρμογή των μέτρων.

Για τη διαχείριση της πανώλης, με στόχο την εξάλειψή της, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α και τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Συγκεκριμένα μέτρα:

  • Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της νόσου, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωονόσος και δεν επηρεάζει τον άνθρωπο. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την άμεση εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ και τη συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Όσον αφορά την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος, εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της πανεπιστημιακής κοινότητας διαβεβαίωσαν τους κτηνοτρόφους ότι το γάλα μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης είναι ασφαλές για κατανάλωση και μεταποίηση, ενώ το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς ο ΥπΑΑΤ για την προέλευση της νόσου, δήλωσε ότι αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας.

Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα θα θανατωθούν, ο κ. Τσιάρας είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί η εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, διαβεβαιώνοντας τους πληγέντες ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους και θα τους υποστηρίξει.

22 July 2024
Banner