Το 72% των Ελβετών εμπιστεύονται το ντόπιο κρέας

06 March 2023

Το 72% των Ελβετών εμπιστεύονται το ντόπιο κρέας

Μελέτη που έκανε πρόσφατα η  ολλανδική ένωσης προώθησης κρέατος Proviande δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελβετών καταναλωτών θεωρεί πως το κρέας είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Ωστόσο, η προθυμία να πληρώσει υψηλότερη τιμή για το ελβετικό κρέας έχει μειωθεί αν και είναι θετικό  το γεγονός ότι το 99% των ερωτηθέντων, η «ελβετική» προέλευση είναι σημαντική κατά την αγορά κρέατος.

Το 72% των ερωτηθέντων έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ελβετικό κρέας

  • Η ελβετική προέλευση είναι πολύ σημαντική για το 70% των ερωτηθέντων και λιγότερο σημαντική για το 29%, ενώ μόνο το 2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε «μεγάλη εμπιστοσύνη» στα ξένα προϊόντα κρέας.
  • Το 54% προσέχει τις ετικέτες όταν αγοράζει κρέας, περισσότερο από το 2019 (43%) και το 2016 (38%).
  • Όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, τα πιο σημαντικά πράγματα για τους ερωτηθέντες ήταν ο σεβασμός για τα ζώα (57%).

Αυτό που τους απασχολεί όταν αγοράζουν κρέας είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας. Γενικά, όμως,  θεωρούν πως η κτηνοτροφία στην Ελβετία είναι βιώσιμη και σύμφωνα με τα πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Heinrich Bucher, διευθυντής της Proviande, αναφέρει σχετικά: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα την παραγωγή κρέατος στην Ελβετία. Η Ελβετία διαθέτει μία από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες που αφορούν την ασφάλεια και την ευζωία των ζώων, προσφέροντας τα καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή κρέατος».

Η έρευνα υπέδειξε πως οι Ελβετοί ερωτηθέντες ήταν ανενημέρωτοι σε θέματα όπως οι ζωοτροφές, καθώς υποθέτουν ότι κατά μέσο όρο το 38% εισάγεται, ενώ το 15% είναι ντόπια παραγωγή.  Η αλήθεια είναι πως το ποσοστό της σόγιας από πιστοποιημένη καλλιέργεια υποτιμάται μαζικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αφού η Ελβετία εισάγει το 99% της σόγιας της για ζωοτροφές από πιστοποιημένη καλλιέργεια, ενώ οι ερωτηθέντες υπολόγισαν αυτό το ποσοστό μόνο στο 40%.

Για την προστασία των καταναλωτών, υπάρχουν αυστηρές νομικές ρυθμίσεις που αφορούν της κτηνοτρόφους, σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα. Αυτό περιλαμβάνει την υποχρεωτική συνταγογράφηση αντιβιοτικών από κτηνίατρο και τη συμμόρφωση των κτηνοτρόφων κατά την περίοδο αναμονής μετά τη θεραπεία: εάν ένα ζώο παίρνει αντιβιοτικά λόγω συγκεκριμένης ασθένειας, δεν πρέπει να σφαγιαστεί για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Και αυτό μέχρι να διασπαστεί πλήρως το φάρμακο στον οργανισμό του.

Γενικά η έρευνα απέδειξε πως οι καταναλωτές έχουν μεγάλη άγνοια σχετικά με τους κύκλους στους οποίους βασίζεται η ζωική παραγωγή στην Ελβετία.

Πηγή: euromeatnews.com

06 March 2023
Banner
Banner