Το Χάρλεμ της Ολλανδίας απαγορεύει τις διαφημίσεις για το κρέας

07 September 2022

Το Χάρλεμ της Ολλανδίας απαγορεύει τις διαφημίσεις για το κρέας

Related Articles

Η Ολλανδία μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων το καλοκαίρι, εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η κυβέρνηση στον αριθμό των παραγωγικών μονάδων τους, πλήττεται από την ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Κυβέρνηση και δήμοι λαμβάνουν έκτακτα μέτρα διαχείρισης του προβλήματος με ελέγχους και απαγόρευση ποτίσματος στις καλλιέργειες.

Με αναφορά στην κλιματική αλλαγή, ο δήμος του Χάρλεμ αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαφημίσεις κρέατος, λόγω των επιπτώσεων που έχει η παραγωγή κρέατος στο περιβάλλον. Η απαγόρευση αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, ενώ καθηγήτρια μάρκετινγκ Willemijn van Dolen του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ πιστεύει ότι αυτή είναι μια «πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη», αν και περιμένει επίσης μεγάλη αντίσταση από τη βιομηχανία και από τους λάτρεις του κρέατος.

Η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα πρότασης της GroenLinks* που είχε ήδη εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Χάρλεμ στα τέλη του 2021. Το Άμστερνταμ, το Λέιντεν και η Χάγη έχουν ήδη αποφασίσει να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις για αεροπορικά ταξίδια, βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ο σύμβουλος της GroenLinks Ziggy Klazes συνέταξε επίσης μια τέτοια πρόταση για το Χάρλεμ και αποφάσισε να συμπεριλάβει και διαφημίσεις κρέατος με το μότο: «Είναι εξίσου επιβλαβή για το κλίμα».

Τα επόμενα χρόνια, οι διαφημίσεις για κρέας και κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής θα εξαφανιστούν από τους δρόμους του Χάρλεμ. Τι γίνεται όμως με τις διαφημίσεις για βιολογικό κρέας ή γαλακτοκομικά; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Robbert Berkhout, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες διαφημίσεις θα απαγορευτούν. Η πρόταση θα ενσωματωθεί στις νέες συμβάσεις για τις διαφημίσεις τον επόμενο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, ο κλάδος του κρέατος προσπαθεί να «καθαρίσει» την εικόνα του κρέατος με τη νέα καμπάνια «Netherlands Meat Country» (Ολλανδία, χώρα του κρέατος), η οποία θα κάνει τους κρεατοφάγους να μην αισθάνονται τύψεις. Ο κλάδος του κρέατος δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Χάρλεμ με τον Dé van de Riet εκπρόσωπο του Κεντρικού Οργανισμού για τον Τομέα Κρέατος να τονίζει: «Η κυβέρνηση υπερβαίνει τα όρια στην προστασία».

Μπορεί μια πόλη όπως το Χάρλεμ να απαγορεύσει απλώς τις διαφημίσεις για το κρέας ή αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμα; Σύμφωνα με τον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου Herman Bröring του Πανεπιστημίου του Groningen, αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς μπορείτε να δείτε την απαγόρευση ως παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

* GroenLinks: Κόμμα Οικολόγων-Πράσινων της Ολλανδίας

Πηγή: paudal-com

07 September 2022
Banner
Banner