Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου οδηγεί σε επένδυση μαμούθ

13 March 2013

Mία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας προϊόντων κρέατος που δραστηριοποιείται στη Μ. Βρετανία και διατηρεί 290 καταστήματα σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Channel Islands (Καλιφόρνια), η Waitrose, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με προμηθευτές και κατασκευαστές ώστε να δημιουργήσει τη δική της ιδιόκτητη ψυκτική μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, που θα πληροί όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τήρηση της ιχνηλασιμότητας στην τροφική αλυσίδα.
Η ανακοίνωση, που έτυχε μεγάλης προβολής από τα βρετανικά media, ήρθε ως απόρροια του σκανδάλου που έχει προκληθεί με την διανομή στην αγορά προϊόντων κρέατος που περιείχαν κρέας αλόγου αντί βόειο. Η Waitrose, μία εκ των επεξεργαστών που δέχθηκαν να μπουν στο πρόγραμμα ελέγχου του προγράμματος ιχνηλασιμότητας που χρησιμοποιούν, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια για παράνομες πρακτικές στα δικά της προϊόντα, προχώρησε στην ανακοίνωση της επένδυσης, ταυτόχρονα με την αποστολή δειγμάτων των προϊόντων της (κατεψυγμένοι βόειοι κεφτέδες και χάμπουργκερ) για να ελεγχθούν από τις βρετανικές αρχές, σύμφωνα με τον FSA.
Αναφορικά με την επένδυση, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη τους επόμενους 3 μήνες, θα έχει διαφορετική έδρα και διαχείριση από τις υπάρχουσες της εταιρείας, που τις διαχειρίζεται η Dovecote Park Ltd., στο Γιορκσαιρ. Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα εταιρεία είναι ο βασικός συνεργάτης – προμηθευτής βόειου κρέατος της Waitrose από το 1997 και, όπως διαφήμιζαν οι δυο εταιρείες, συνεργάζονταν αποκλειστικά με ντόπιους κτηνοτρόφους και στα προϊόντα τους εφάρμοζαν αυστηρά πρότυπα ιχνηλασιμότητας. Στη νέα υπό κατασκευή μονάδα επεξεργασίας, οι ιθύνοντες της Waitrose έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι θα παράγονται και θα διακινούνται προϊόντα που θα περιέχουν κρέας αποκλειστικά προερχόμενο από Βρετανούς κτηνοτρόφους, με μια νέα συνεργασία που βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ της εταιρείας και τοπικών συνεταιρισμών.

13 March 2013
Banner
Banner