Τις προτάσεις του αγροτικού τομέα ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ σχετικά με την τροποποίηση της ΚΑΠ

29 February 2024

Τις προτάσεις του αγροτικού τομέα ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ σχετικά με την τροποποίηση της ΚΑΠ

Την ικανοποίησή του από τις κινήσεις και τη στρατηγική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε ο κ. Αυγενάκης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του υπουργείου και τους Εποπτευόμενους Φορείς, επισημαίνοντας: «Οι κινήσεις που κάναμε συνολικά ως υπουργείο πιάνουν τόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνεδρίαση του νέου φορέα, τη EUMED 9, τη συμμαχία των 9 χωρών του Νότου καθώς και το σημαντικό ζήτημα  της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 το οποίο ήταν αυτό που κυριάρχησε στις συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης πρόσθεσε: «Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9», πρόσθεσε ο ΥπΑΑΤ.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί:«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου».

Συζητήθηκε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επόμενων ενεργειών:

- Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

- Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από τον ΕΛΓΑ. Δέσμευση είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που θα αγγίζουν περίπου τα 260 εκατ. ευρώ.

- Εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

- Δημιουργείται Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας με σκοπό - μεταξύ άλλων - να μπει τέλος στην παραοικονομία.

- Συνεχίζονται οι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του υπουργείου, του ΕΦΕΤ, και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης και σε πύλες εισόδου της χώρας στην αγορά γάλακτος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.

29 February 2024
Banner
Banner