Το λουκάνικο Τρικάλων διεκδικεί πιστοποίηση Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης

22 December 2022

Το λουκάνικο Τρικάλων διεκδικεί πιστοποίηση Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης

O πρόεδρος κρεοπωλών Τρικάλων, Θοδωρής Ευθυμίου, καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό astranews αναφέρθηκε στην κίνηση των ημερών λέγοντας πως κίνηση στα κρεοπωλεία δεν αφορά μονομερώς τους ντόπιους καταναλωτές, αλλά εξαιτίας του γεγονότος πως στα Τρίκαλα φέτος υπάρχει πολύς τουρισμός, υπάρχει κατανάλωση προϊόντων κρέατος σε εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία, κυρίως αμνοεριφίων.

Ο κ. Ευθυμίου δήλωσε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή 100% πληρότητα στην πόλη των Τρικάλων για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο καθώς επίσης πως οι καταναλωτές πλέον δεν περιορίζονται σε 1-2 είδη κρεάτων, αφού οι επισκέπτες της περιοχής καθορίζουν τις προτιμήσεις τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, οι επισκέπτες δείχνουν την προτίμησή τους στα ντόπια προϊόντα, αφού φεύγοντας από τα Τρίκαλα, μετά το τέλος της παραμονής τους, σχεδόν πάντα προμηθεύονται κρέατα από τα κρεοπωλεία για να πάρουν μαζί τους και ειδικότερα ενδιαφέρονται για το λουκάνικο με πράσο που είναι το παραδοσιακό προϊόν της περιοχής. Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου, κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του ως γ.γ. του Επιμελητηρίου Τρικάλων, ενημέρωσε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το λουκάνικο με πράσο να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σχετικά με τις τιμές των κρεάτων, ο πρόεδρος είπε πως τον τελευταίο καιρό έχουν «τσιμπήσει» παραπάνω, αν και το αρνάκι είναι φέτος 1-1,5 ευρώ λιγότερο από πέρσι και πωλείται 10-12 ευρώ το κιλό. Το κατσικάκι 1 ευρώ περίπου πιο ακριβό, το γουρουνόπουλο 10-11 ευρώ το κιλό, το χοιρινό κρέας ανέβηκε περίπου 30% και πωλείται 5-7 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι ανέβηκε κι αυτό 30% το τελευταίο δίμηνο και είναι ήδη σε έλλειψη. Η γαλοπούλα που είναι το εποχικό κρέας, κυμαίνεται από 9-10 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ευθυμίου αιτιολογώντας τις τιμές είπε πως πέρσι η τιμή του παραγωγού αρνιών ήταν 8 ευρώ και φέτος 6,5 και αναλόγως πωλείται και στα κρεοπωλεία. Επισήμανε, όμως, πως το αρνί είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερο κόστος, περισσότερο από τα άλλα (εκδορά, τεμαχισμός κ.λπ.). Ο καταναλωτής εισπράττει την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής του, αφού τα κόστη της ενέργειας έχουν επιδράσει παντού. Όμως, οι προτιμήσεις στην αγορά τροφίμων και δη των κρεάτων έχει αλλάξει, διότι έχουν αλλάξει και οι συνήθειες των ανθρώπων και ειδικά των νέων οι οποίοι δεν επιλέγουν τα παραδοσιακά εποχικά προϊόντα, όπως είναι π.χ. η γαλοπούλα ή το αρνάκι. Επομένως έχουν μειωθεί και οι ποσότητες που αγοράζουν.

Φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο το χοιρινό, που έχει χαμηλή τιμή και το κοτόπουλο και μετά έρχεται το γουρουνόπουλο ή το αρνάκι και το κατσικάκι που είναι παραδοσιακά και ντόπια προϊόντα.

Αναφορικά με την προέλευση των κρεάτων, ο κ. Ευθυμίου δεν παρέλειψε να πει πως το 75-80% των χοιρινών και μοσχαρίσιων είναι εισαγόμενα, διότι ειδικά στις γιορτές δεν έχουμε επάρκεια, γι’ αυτό και οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το νου τους, όταν αγοράζουν.

22 December 2022
Banner
Banner