Το εμβόλιο στοχευμένης παροχής αντιγόνου έρχεται για να βάλει τέλος στη γρίπη των πτηνών

29 June 2022

Το εμβόλιο στοχευμένης παροχής αντιγόνου έρχεται για να βάλει τέλος στη γρίπη των πτηνών

Ένα νέο εμβόλιο, στοχευμένο και λιγότερο δαπανηρό στην παραγωγή του από τα παραδοσιακά εμβόλια τις γρίπης των πτηνών, ανακάλυψαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Pirbright. Το νέο εμβόλιο έχει δυνατότητα να προκαλέσει ταχύτερη και ισχυρότερη ανοσολογική «ασπίδα» σε εμβολιασμένα κοτόπουλα λόγω του εξειδικευμένου σχεδιασμού του, γνωστό ως «εμβόλιο στοχευμένης παροχής αντιγόνου». Η εμφάνιση των αντιγόνων του ιού ενεργοποιεί άλλα ανοσοκύτταρα τα οποία όταν αναγνωρίσουν τον ιό  τον απομακρύνουν, δημιουργώντας μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση για να σταματήσει η εμφάνιση και η διάδοση της γρίπης στα πτηνά.

Όταν γεννιούνται οι νεοσσοί, έχουν ανοσία που τους μεταβιβάζεται μέσω της μητέρας τους. Ωστόσο, αυτή η ανοσία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που σημαίνει ότι οι νεοσσοί είναι πιο ευαίσθητοι σε ασθένειες. Στην πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση npj Vaccines, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να αποφύγει την παρεμβολή από εκείνα τα μητρικά αντισώματα που προστατεύουν το νεοσσό τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι νεοσσοί συνήθως εμβολιάζονται κατά της γρίπης μία ημέρα μετά την εκκόλαψη, όταν τα μητρικά αντισώματα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Η μελέτη συνέκρινε τρεις διαφορετικούς τύπους εμβολίων σε ό,τι αφορά την παρεμβολή από μητρικά αντισώματα: 1. Το εμβόλιο στοχευμένης χορήγησης αντιγόνου. 2. Ένα μη στοχευμένο εμβόλιο. 3. Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο H9N2 (το τυπικό εμβόλιο που χρησιμοποιείται στα πουλερικά). Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο στοχευμένης χορήγησης αντιγόνου όχι μόνο οδήγησε στα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης H9N2, αλλά ότι ήταν το μόνο εμβόλιο που παρείχε μακροχρόνια προστασία κατά της γρίπης και δεν επηρεάστηκε από τα μητρικά αντισώματα. Ένα εμβόλιο στοχευμένης χορήγησης αντιγόνου είναι επομένως ένα κρίσιμο βήμα για τη μείωση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει η γρίπη των πτηνών στην υγεία των πουλερικών και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Ο καθηγητής Munir Iqbal, επικεφαλής της ομάδας Pirbright για τον ιό της γρίπης των πτηνών, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης της ανάπτυξης εμβολίων που θα μειώσει τις ασθένειες και θα βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων. Τα εμβόλια στοχευμένης χορήγησης αντιγόνου έχουν τη δυνατότητα να είναι η επόμενη γενιά εμβολίων πουλερικών, καθώς δημιουργούν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις που προστατεύουν τα κοτόπουλα και μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους. Επιπλέον, η υπέρβαση της παρεμβολής των μητρικών αντισωμάτων είναι σημαντική για τον έλεγχο της νόσου και θα διασφαλίσει ότι όλα τα κοτόπουλα προστατεύονται μόλις εκκολαφθούν. Περαιτέρω μελέτες θα επικεντρωθούν στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας αυτού του εμβολίου στο πεδίο για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην πραγματική παραγωγή πουλερικών».

*Το Pirbright Institute είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Surrey της Αγγλίας, εξειδικευμένο στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών των ζώων εκτροφής. Αποτελεί μέρος του Συμβουλίου Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών της βρετανικής κυβέρνησης.

29 June 2022
Banner