Τι συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης

09 April 2023

Τι συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 παρουσία των μελών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, συνήλθε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του σωματείου απηύθυναν χαιρετισμό προς τα μέλη. Χαιρετισμό επίσης, μέσω βιντεοσκοπημένου αποσπάσματος, απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του σωματείου μας, Σάββας Κεσίδης, που βρίσκεται ως μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στην Πολωνία με σκοπό να εκπροσωπήσει τον κλάδο μας μέσα από τον θεσμικό ρόλο που κατέχει.

Στη συνέχεια τα μέλη εξέλεξαν το μέλος του Σωματείου, Κραιπαλίδη Γεώργιο, Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και ξεκίνησε επίσημα η συνεδρίαση.

Το πρώτο θέμα προς συζήτηση ήταν ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2022. Παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ελεγκτικής επιτροπής, Τυροβούζη Δημήτριο, και ενημέρωσε τα μέλη, ότι τα οικονομικά του σωματείου είναι τακτοποιημένα και στη συνέχεια απαλλάχθηκε η διοίκηση.

Το δεύτερο θέμα που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του σωματείου, Νικόλαο Μπαλάμπανίδη, και αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, αφορούσε την παροχή πρωτοβάθμιας ασφάλειας υγείας προς τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταποδοτικότητα της συνδρομής των μελών. Αναλυτικότερα η ασφάλιση αφορά τα εξής:

  • Ιατρικές επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς με ελάχιστο κόστος
  • Διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με έκπτωση
  • Δωρεάν ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος άλλες οφθαλμολογικές παροχές
  • Δωρεάν ετήσιος αιματολογικός έλεγχος
  • Δωρεάν ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος και δωρεάν καθαρισμός δοντιών σε συμβεβλημένα οδοντιατρικά κέντρα
  • Λογοθεραπευτικές παροχές
  • Αισθητικές παροχές

Έπειτα, παρουσιάστηκε από αντιπρόσωπο της NRG ένα προνομιακό πακέτο ηλεκτροδότησης για τα μέλη του σωματείου με την καλύτερη τιμή της αγοράς, διότι είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τον κλάδο, καθώς τα πάγια έξοδα λειτουργίας των κρεοπωλείων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας των απανωτών κρίσεων της τελευταίας τριετίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τον κλάδο αποτελεί και η αρκετά κοστοβόρα προμήθεια και συντήρηση των τερματικών μηχανημάτων POS και συναλλαγών μέσω αυτών. Στην Γενική Συνέλευση, ύστερα από διαπραγματεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρευρέθηκε αντιπρόσωπος τη Συνεταιριστικής Τράπεζας Βορείου Ελλάδος προσφέροντας μια αρκετά προνομιακή πρόταση συνεργασίας προς τα μέλη, την οποία δέχτηκαν αρκετά θετικά τα μέλη του σωματείου. Μερικά από τα κύρια σημεία της προσφοράς είναι τα εξής:

  • Δωρεάν ασύρματο τερματικό μηχάνημα
  • Κόστος ανά συναλλαγή 0,60%, χωρίς καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση ή λοιπά πάγια έξοδα
  • Επιτόκιο 0,50% σε λογαριασμούς όψεως ανεξαρτήτως υπολοίπου
  • Τήρηση λογαριασμού όψεως χωρίς έξοδα συντήρησης

Η Γενική Συνέλευση κατέληξε και σε δύο ψηφίσματα που αφορούν δύο θέματα ζωτικής σημασίας για το σωματείο και τον κλάδο των κρεοπωλών. Το ένα από τα δύο θέματα που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο, Νικόλαο Μπαλαμπανίδη και αναλύθηκε από την νομικό και τον φοροτεχνικό σύμβουλο του σωματείου, αφορά την τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου. Ο λόγος που πρέπει να γίνει η τροποποίηση αυτή, είναι η παλαιότητα του καταστατικού που δεν συμβαδίζει με την εποχή και περιορίζει σημαντικά το σωματείο. Η τροποποίηση του καταστατικού θα επιτρέψει το σωματείο να επεκτείνει τις δράσεις του και να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα προς τα μέλη του. Για το λόγο αυτό το σωματείο ύστερα από το θετικό ψήφισμά θα ξεκινήσει να λειτουργεί με αυτήν την λογική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του και του κλάδου γενικότερα.

Το επόμενο ακόμη πιο σημαντικό θέμα για τον κλάδο, αφορά τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των κρεοπωλείων το οποίο δεν συμβαδίζει με την εποχή και δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ζήτημα αποτελεί και η πληθώρα ελεγκτικών φορέων, καθιστώντας αναγκαία την δημιουργία ενός φορέα που θα μπορεί να προβαίνει σε ελέγχους για μην δημιουργείται σύγχυση. Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, ζήτησε από τα μέλη ηχηρό ψήφισμα, ώστε το σωματείο να χρηματοδοτήσει και να πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κανονισμό και στην συνέχεια να παρουσιαστεί μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να εξαλειφθούν οι παθογένειες που έχει δημιουργήσει στον κλάδο.

Και οι δύο προτάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη.

Συζητήθηκε και η Πασχαλινή περίοδος και το ζήτημα της τιμής των αμνοεριφίων. Ένα από τα πολλά όπλα που διαθέτει το σωματείο αυτήν την στιγμή είναι να ζητηθεί επίσημα με επιστολή προς τους ελεγκτικούς φορείς να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για να επιληφθούν των ζητημάτων των λαθροσφαγών και των ελληνοποιήσεων. Περισσότερα

Τέλος, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε προς τα μέλη την δημιουργία τράπεζας αίματος για μέλη του σωματείου για να μπορούν να καλυφθούν άμεσες και έκτακτες ανάγκες. Η αιμοδοσία θα γίνεται με κινητό συνεργείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών.

09 April 2023
Banner
Banner