Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ – Μελέτες και συμπεράσματα Επιστημονικών Επιτροπών προειδοποιούν τους καταναλωτές

10 November 2023

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ – Μελέτες και συμπεράσματα Επιστημονικών Επιτροπών προειδοποιούν τους καταναλωτές

Για δεκαετίες, οι διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ παροτρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε πολλές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες - ενώ προειδοποιούν να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες που διαμορφώνουν τον τρόπο που τρώμε αρχίζουν να προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην τρώνε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για πρώτη φορά, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας εξετάζει επιστημονικά το θέμα της παχυσαρκίας και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα - βιομηχανικά παρασκευασμένα τρόφιμα που έχουν ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων, προσθέτων και συστατικών, πολλά από τα οποία δεν βρίσκονται στη φύση. Αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως κοτομπουκιές, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, mac & cheese σε κουτί, κατεψυγμένα γεύματα, πατατάκια και γρήγορο φαγητό.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Αμερικανοί τη διατροφή, αναγκάζοντάς τους να σκεφτούν πέρα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά σε ένα τρόφιμο και, αντίθετα, να σκεφτούν πώς παρασκευάζεται το φαγητό τους και τι συμβαίνει σε αυτό πριν φτάσει στο τραπέζι τους.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερα ποσοστά αύξησης βάρους, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής λένε ότι η επισήμανση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις οδηγίες πάνω στη συσκευασία, θα μπορούσαν να έχει σημαντική επίδραση στη διατροφή της χώρας και στα εθνικά προγράμματα διατροφής. Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές βοηθούν στον καθορισμό των τροφών που μπορούν να σερβιριστούν στα περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανά παιδιά που συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα για το Γεύμα του Σχολείου, ενώ επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας και τη γεωργική παραγωγή. Επηρεάζουν τα είδη των γευμάτων που σερβίρονται σε κυβερνητικά κτίρια και σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι επικριτές αυτής της μεθόδου έχουν υποστηρίξει, εδώ και καιρό, ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία εστιάζουν λανθασμένα σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά και αγνοούν τις επιπτώσεις της επεξεργασίας και των προσθέτων. Αυτό, ουσιαστικά, επιτρέπει στις εταιρείες τροφίμων να πληρούν τις βασικές διατροφικές απαιτήσεις, ενώ κατασκευάζουν εξαιρετικά επεξεργασμένα πρόχειρα τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμούς μάρκετινγκ που ακούγονται υγιεινά - όπως «χωρίς λίπος», «λιγότερη ζάχαρη», «πλούσιες σε βιταμίνες» και «μειωμένο νάτριο».

Επεξεργασμένα τρόφιμα στα σχολεία

Το National School Lunch Program, για παράδειγμα, επιτρέπει στα σχολεία να σερβίρουν γεύματα στα παιδιά που αποτελούνται από πίτσα Domino, Lunchables, Cheez-Its και άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν διαμορφωθεί για να πληρούν τα κυβερνητικά πρότυπα για λίπος, πρωτεΐνες, νάτριο και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φορτωμένα με πρόσθετα. Για παράδειγμα, η γαλοπούλα σε ένα κουτί με γεύματα που σερβίρονται στα σχολεία περιέχει 14 διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων για την υφή, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής.

«Είναι σημαντικό οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές να αρχίσουν να μιλούν για αυτό», είπε ο Barry M. Popkin, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι τα παιδιά παίρνουν εξαιρετικά επεξεργασμένα πρόχειρα φαγητά στα σχολεία, ενώ θα έπρεπε να τρώνε υγιεινά τρόφιμα. Τους κάνουμε παχύσαρκους και ανθυγιεινούς».

Οι διατροφικές οδηγίες ενημερώνονται κάθε πέντε χρόνια από τα τμήματα Γεωργίας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Η επόμενη έκδοση δεν θα δημοσιευτεί μέχρι το 2025, αλλά μια συμβουλευτική επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την επιστημονική της έκθεση το 2024. Ένα ερώτημα που εξετάζει η επιτροπή είναι αν η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων επηρεάζει «την ανάπτυξη, το μέγεθος, τη σύσταση του σώματος, τον κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας, καθώς και την απώλεια και διατήρηση βάρους».

Η εκστρατεία από τη βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη ξεκινήσει. Τουλάχιστον 6 βιομηχανίες τροφίμων έχουν γράψει επιστολές στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (HHS) καλώντας την κυβέρνηση να είναι προσεκτική σχετικά με την έκδοση σύστασης για υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Λένε ότι η βιομηχανική επεξεργασία καθιστά τα τρόφιμα ασφαλή, βολικά και οικονομικά προσιτά και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αποδεκτός επιστημονικός ορισμός για το τι ακριβώς αποτελεί ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο.

Μια ομάδα, το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, έγραψε μια επιστολή προς το HHS τον Σεπτέμβριο. Η Anna Rosales, η ανώτερη διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων και διατροφής υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, έγραψε ότι «η επεξεργασία τροφίμων βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη βελτίωση της διάρκειας ζωής, η οποία ελαχιστοποιεί τη σπατάλη τροφίμων, είναι πιο προσιτή για τους καταναλωτές αφού σπαταλούν λιγότερα και διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής. όταν τα φρέσκα τρόφιμα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα ή προσβάσιμα».

Η Deirdre K. Tobias, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κατευθυντήριων Γραμμών, είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της επιτροπής. Ωστόσο, είπε ότι «τα στοιχεία από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πολλές ασθένειες είναι όσο απαραίτητα κι αν είναι».

«Πιστεύω ότι υπάρχει σαφώς μια κρίσιμη μάζα αποδεικτικών στοιχείων παρατήρησης που έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Tobias, επιδημιολόγος Παχυσαρκίας και Διατροφής στο Brigham and Women's Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Tobias είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και την κακή υγεία. Ωστόσο, επεσήμανε μια σημαντική κλινική δοκιμή του 2019 που διεξήχθη στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η οποία διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι τρέφονταν με μια δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν περίπου 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και κέρδισαν γρήγορα βάρος σε σύγκριση με όταν έτρωγαν. μια δίαιτα με κυρίως μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι διατροφικές οδηγίες του Μεξικού, για παράδειγμα, που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να «αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα λουκάνικα, τα πατατάκια, τα κράκερ, τα μπισκότα, το γλυκό ψωμί και τα δημητριακά σε κουτί».

«Πιστεύω ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν μείωση των θερμίδων από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε η Marion Nestle, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής, Μελετών Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας στο NYU. «Δεν θα έλεγα να μην τα φάτε καθόλου - αυτό δεν έχει νόημα. Αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν στην κατηγορία “Μην τρώτε πολύ από αυτά”».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως πράγματα όπως τεχνητά γλυκαντικά, συνθετικά χρώματα, γεύσεις, γαλακτωματοποιητές και άλλα συστατικά με τα οποία οι άνθρωποι δεν μαγειρεύουν στο σπίτι, είπε η Nestle.

Πηγή: washingtonpost.com

10 November 2023
Banner
Banner