Η Ε.Ε. προωθεί τη μεσογειακή διατροφή ως πανάκεια για καλή υγεία – Χρηματοδότηση επιστημονικού έργου τεκμηρίωσης

16 November 2023

Η Ε.Ε. προωθεί τη μεσογειακή διατροφή ως πανάκεια για καλή υγεία – Χρηματοδότηση επιστημονικού έργου τεκμηρίωσης

Related Articles

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί ένα έργο που στοχεύει στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως έναν «υγιεινό, δραστήριο τρόπο ζωής». Το έργο εκπονήθηκε από το MEDIET4ALL και σ’ αυτό θα συνεργαστούν οκτώ χώρες με σκοπό να προωθήσει διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και λαχανικά.

Η μεσογειακή διατροφή ακολουθεί τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα που είναι κοινά σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Συνδέεται με την καλή υγεία, η διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά, δημητριακά, ψάρια και ακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι επίσης χαμηλή σε κρέας και γαλακτοκομικά. Μελέτες στο παρελθόν το έχουν συνδέσει με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, αυξημένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης και αύξηση της υγείας των οστών σε όσους πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ωστόσο, πολλές μεσογειακές χώρες στρέφονται προς την κατανάλωση «υπερεπεξεργασμένων» τροφίμων, τα οποία έχουν συνδεθεί με κακά αποτελέσματα για την υγεία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η συμβολή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών ξεπερνά το 50% σε πολλές ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.

Έχοντας μεγάλο όγκο στοιχείων που αποδεικνύει πως η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, καθώς και ότι είναι εύκολη η υιοθέτησή της μεταξύ των διατροφικών προτύπων χαμηλής επεξεργασίας με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο, επιλέχθηκε ως δίαιτα επιλογής.

Προκειμένου να προωθήσουν τη μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακές έρευνες για να κατανοήσουν καλύτερα τους Ευρωμεσογειακούς καταναλωτές και την προσήλωσή τους στη μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα τους επιτρέψει να σχεδιάσουν προγράμματα που ενθαρρύνουν την κατανάλωση της συγκεκριμένης διατροφής, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών προγραμμάτων και προγραμμάτων σωματικής άσκησης καθώς και διατροφικών προτάσεων.

Επίσης, στο πλαίσιο το προγράμματος υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, θα υπάρξουν εκπαιδεύσεις που θα αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη διατήρηση του εδάφους και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, το έργο θα είναι μέρος της στρατηγικής της Ε.Ε. «Από το χωράφι στο πιάτο».

"Ναι" στη μεσογειακή διατροφή -" Όχι" στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Εκτός από την εστίαση στα θετικά της μεσογειακής διατροφής, το έργο θα ασχοληθεί επίσης, με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Το έργο, το οποίο εκτείνεται μεταξύ της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, θα περιλαμβάνει μια εκλεκτική και ποικίλη συλλογή εμπειρογνωμόνων, σε θέματα που κυμαίνονται από την αθλητική επιστήμη έως την επιστήμη των υπολογιστών, τη διαιτολογία έως την τεχνολογία συσκευασίας. Θα περιλαμβάνει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο του Σφαξ στην Τυνησία, η École Nationale d'Agriculture de Meknès και η Faculté de Médecine et de Pharmacie de Rabat στο Μαρόκο και το Πανεπιστήμιο Boumerdes στην Αλγερία.

16 November 2023
Banner
Banner