Ταμείο Αποζημιώσεων για Αγρότες “αντισταθμίζει” τη Συμφωνία Mercosur

17 October 2024

Ταμείο Αποζημιώσεων για Αγρότες “αντισταθμίζει” τη Συμφωνία Mercosur

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει τη σύσταση ενός νέου ταμείου αποζημιώσεων για τους αγρότες, στοχεύοντας να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες από τη Συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 18-19 Νοεμβρίου.

Το σχέδιο, που έχει επιβεβαιωθεί από αρκετούς αξιωματούχους, κρίνεται θετικό από τη Γαλλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της συμφωνίας, ανησυχώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αυξημένη εισαγωγή προϊόντων, όπως το βόειο κρέας, από τη Νότια Αμερική. Ένας Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει αυτό το ταμείο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο στήριξης σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.

Η Συμφωνία Mercosur αναμένεται να ανοίξει τις αγορές των κρατών της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βολιβία, για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια εποχή αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Εκτιμάται ότι περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι στις δύο ηπείρους θα επωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία.

Ταμείο "παρακαταθήκη"

Αν και η Γαλλία δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε., οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο επισημαίνουν την ανάγκη να αποφευχθεί η επιβολή της συμφωνίας εναντίον της θέλησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. Το Ταμείο Αποζημίωσης θα μπορούσε να καταπραϋνει και τις ανησυχίες άλλων χωρών με επιφυλάξεις, όπως η Ιρλανδία και η Αυστρία.

Η πρόταση βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά έχει προηγούμενο: το 2021, η Ε.Ε. δημιούργησε ένα αποθεματικό προσαρμογής του Brexit, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία βιομηχανικών τομέων, όπως η αλιεία, από τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Ο πρώην Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε, Φιλ Χόγκαν, είχε προτείνει παρόμοιο ταμείο το 2019, εξασφαλίζοντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη των αγορών σε περίπτωση διαταραχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ίδρυση αυτού του ταμείου εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού, αν και οι χώρες της Ε.Ε δείχνουν διστακτικές στο άνοιγμα της τρέχουσας συμφωνίας. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία του ταμείου στο νέο πολυετές προϋπολογισμό από το 2028, με τις σχετικές συζητήσεις να αναμένονται το επόμενο έτος.

Πάντως, η αναγκαιότητα του ταμείου παραμένει αβέβαιη, καθώς η συμφωνία επιδιώκει ήδη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών μέσω του καθορισμού ποσοστώσεων στις εισαγωγές βοείου κρέατος. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός τέτοιου ταμείου θα μπορούσε να συμβάλει στην εξομάλυνση των ανησυχιών σχετικά με τη συμφωνία, όπως συνέβη με το αποθεματικό προσαρμογής του Brexit, το οποίο τελικά χρησιμοποιήθηκε σε περιορισμένο βαθμό.

17 October 2024